latinica  ћирилица
12/09/2020 |  12:24 ⇒ 19:21 | Аутор: СРНА

Бањалука: Поводом "Златног септембра" волонтери дијеле маске грађанима

Чланови Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" данас на Тргу Крајине у Бањалуци дијеле заштитне маске и промотивни материјал, чиме обиљежавају "Златни септембар", мјесец подршке дјеци обољелој од рака.

Члан Управог одбора Удружења Милош Малешевић рекао је да је септембар мјесец у којем низом активности указују на борбу коју воде дјеца обољела од рака.

- Због епидемилошке ситуације, активности су овог мјесеца сведене на минимум, јер је основни циљ заштити малишане који се тренутно лијече од рака и који су смјештени у Родитељској кући у Бањалуци - рекао је Малешевић новинарима.

Он је додао да чланови Удружења и волонтери дијеле маске грађанима да би их додатно подстакли да од вируса корона штите и себе и своје најближње, поговото болесну дјецу који немају довољно јак имуни систем да се изборе са вирусом.

Малешевић, један од оснивача Удружења младих лијечених од рака "МладиЦе", оболио је прије седам година, а тренутно има 21 годину и студент је треће године Медицинског факултета.

Према његовим ријечима, борба са раком мијења човјека из коријена и са њом се свако бори на свој начин.

- Заједничко је да је свима потребна подршка и много нас који смо прошли ту борбу помаже дјеци на лијечењу. Када сам се ја лијечио, та подршка је била много мања, јер је "Искра" била тек основана, а није било ни Родитељске куће - рекао је Малешевић.

Он је додао да дјеца сада имају много боље услове, јер могу да бораве у кући која је у непосредној близину Универзитетског клиничког центра, гдје имају на располагању многобројне радионице и много волонтера који им помажу да што боље испуне вријеме током терапија.

Волонтер у "Искри" Данијела Стојичић, која је такође побиједила болест, рекла је да радо помаже дјеци која се још лијече, да се волонтери играју с њима, причају и покушавају да им олакшају тај најтежи период.