latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:45 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Почео извоз јунећег меса за Турску (ВИДЕО)

Извоз јунећег меса за Турску из фирме ЗП Kомерц је почео јуче. Ријеч је о 500 тона од одобрене квоте за ову годину која износи 3.000 тона за Републику Српску и Федерацију БиХ.
Састанак Кошарца, Пашалића и Мићића - Фото: РТРС
Састанак Кошарца, Пашалића и МићићаФото: РТРС

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац најављује нове контигенте извоза, истиче да ће се покушати за наредну годину договорити 5000 тона извоза меса у Турску.

- Већ у понедељак ћемо разговарти са органима Турске да бисмо у овој години реализовалио добрену квоту од 3.000 тона. Наше процјене за идућу годину говоре да би или задовољни са 5.000 тона и да ћемо то питање на бази добрих односа са Турском ријешити за идућу годину - каже Кошарац.

Љубиша Росић из Месне индустрије ЗП Комерц Бијељина наводи да би сваке недјеље требао да иде по један камион док се не испоштује 500 тона које су договорили.

Влада Републике Српске је два пута реаговала кад је ријеч о интерветном откупу, прво са два милиона, а онда са три милиона марака.

- Та цијена и подстицаји које смо дефинисали чине фирму ЗП Комерц конкурентном на том тржишту , тако да смо заједнички успјели да релаксирамо ову ситуацију - истакао је Борис Пашалић министар пољопривреде , шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић захвалио се Министарству у Савјету министара и Кошарцу, а и Влади и Министартсву пољопривреде који су препознали проблем.

Више 200 милиона марака је Влада Републике Српске уложила у пројекте ‚"Заштита становништва од полава", а провеле су их Воде Српске, истакнуто је између осталог на састанку министара Кошарца и Пашалића у овој јавној установи.

- Ми од 2010.године па до данас реализујемо све те пројекте ‚одбране од поплава, а у њих је уложено преко 200 милиона КМ - рекао је Miroslav Milovanoviћ директор ЈУ Воде Српске.

Министар пољопривреде, шумарства и водоприверде у Влади Српске Борис Пашалић навео је да је при крају уређење канала Дашница.

- Раде се обалоутврде на ријеци Дрини и ободни канал, а долази и нови регионални пројекат "Сава-Дрина" гдје ће бити и неких интервенција у области туризма и кориштења хидропотенцијала у смислу производње електричне енергије - додао је Пашалић.

Најавио је и наставак улагања у изградњу система за наводњавање у Семберији, циљ је 3.000 хектара током наредних пет година.