latinica  ћирилица
10/09/2020 |  21:36 | Аутор: СРНА

Вархељи: Очекујемо нови тип Владе Црне Горе, након 30 година

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Оливер Вархељи изјавио је да Европска комисија очекује конституисање новог парламента и формирање нове владе Црне Горе.

Он је истакао да је то прво искуство послије 30 година да Црна Гора има нови тип владе.

Вархељи је нагласио да је Црна Гора била предводник у преговорима о придруживању, али да је значајан посао и даље потребан.

- Са свим отвореним поглављима, мјесеци који су пред нама треба да буду искориштени како би се продубиле и убрзале политичке и економске реФорме, посебно у области владавине права, у којима је сљедећа прекретница испуњавање привремених мјерила у поглављма 23 и 24, која се односе на владавину права - навео је Вархељи говорећи пред Одбором за спољне и европске послове италијанског Дома посланика.

Он је навео да се политика Европске комисије према земљама региона заснива на три стуба – новој методологији проширења, отварању приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, те на економском и инвестиционом плану који ће бити представљен наредног мјесеца, преноси портал РТЦГ.

Вархељи је истакао да што прије буде умањен огроман јаз у економском развоју између западног Балкана и ЕУ, брже ће се стварати отпорне, јаке и одрживе тржишне економије, а земље ће брже бити спремне да се придруже ЕУ.