latinica  ћирилица
10/09/2020 |  19:15 ⇒ 11/09/2020 | 08:43 | Аутор: РТРС

РТРС у посједу кривичне пријаве против Османа Мехмедагића (ФОТО/ВИДЕО)

У посједу РТРС-а је кривична пријава против генералног директора ОБА Османа Мехмедагића, коју су запослени у ОБА крајем августа предали Тужилаштву БиХ.
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Мехмедагића оптужују за низ кривичних дјела, које је, како наводе, спроводио по налогу СДА, ради дискредитације политичких противника.

Уз Мехмедагића, у пријави се појављују и руководиоци служби ОБА, челни људи СДА, Савјета министара, као и предсједник Суда БиХ. Траже спровођење истраге против Мехмедагића због, како наводе, тешких посљедица по стабилност Босне и Херцеговине.

Изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости, неовлашетно прислушкивање звучно или оптичко снимање, недозвољено кориштење личних података, одавање тајних података, злоупотреба положаја или овлаштења, несавјестан рад у служби, повреда тајности поступка, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем – оптужбе су радника ОБА у кривичној пријави предатој 31. августа Тужилаштву БиХ против генералног директора ОБА Османа Мехмедагића. Иза свега стоји СДА, наводи се у пријави.

- Наведено лице супротно одредби Закона о Обавјештајно – безбједносној агенцији Босне и Херцеговине ( “Службени гласник Босне и Херцеговине“, бр. 12/04, 20/04, 56/06, и 12/09) прима директне инструкције од Странке демократске акције и прикупља обавјештајне податке с циљем подривања других политичких странака и појединаца који сметају СДА. Наведено лице чији би рад требало да буде независан од политичких утицаја редовно се састаје са функционерима СДА којима преноси оперативне податке до којих је дошла ОБА - стоји у пријави.

На овај начин се, наводи се у пријави, унутар ОБА прави параобавјештајни страначки систем који прикупља податке о противницима СДА, које ова странка користи за политичке обрачуне или искључивање трећих особа.

Уз Мехмедагића су учествовали и поједини начелници служби ОБА, новинари и медијске куће, замјеница предсједавајућег Савјета министара БиХ Бисера Турковић, али и предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец. Дебевца оптужују да је на захтјев директора ОБА покретао истражне радње против политичких противника СДА и лица која јавно говоре о дипломама Мехмедагића.

- Дебевец излази у сусрет директору, јер му је Мехмедагић обећао да ће га задржати на мјесту предсједника и спријечити истрагу коју Тужилаштво БиХ спроводи против њега. Дебевец и Мехмедагић покушали су и у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ да зауставе слање дописа Тужилаштву БиХ према ИНТЕРПОЛ-у у вези са имовином и идентитетом Дебевца у Шпанији, али су радници ДКПТ БиХ одбили да учествују у тим радњам - пише у пријави против Дебевца.

Иако је прво рекао да није упознат с кривичном пријавом, у телефонском разговору предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец демантује наводе о прислушкивању, а одговорност пребацује на терен Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ, којег случајно или намјерно назива предсједником Републике Српске.

- Суд БИХ и ОБА никога не прислушкују незаконито, о томе постоје разни протоколи и закон итд. Дакле нема никаквих незаконитих прислушкивања, а управо ваш предсједник, предсједник Српске је сам признао да незаконито прислушкује припаднике опозиције и грађане Републике Српске. Према томе то је мој одговор на то што имам да вам кажем - изјавио је Дебевец.

Подсјећамо, Дебевеца је Додик оптужио за сумњиве аранжмане, прикривање шпанског држављанства и за посједовање неограничене моћи да издаје налоге за прислушкивања. Након тога федералним медијима из Тужилаштва БиХ потврђено је да су у јуну добили отворено писмо радника Суда БиХ и допуну кривичне пријаве, те да провјеравају те наводе. Раније су примили и пријаву против Дебевца због корупције.

- Мислим да треба рећи јавности да предсједник Суда БиХ има неограничену моћ да /директору Обавјештајно-безбједносне агенције Осману Мехмедагићу/ Осмици да сагласност кога ће прислушкивати и шта ће радити, а да све ставе у оквир законитости - рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Дебевец је поручио да га не занима шта пише у кривичној пријави, тако да није коментарисао тешке оптужбе на свој и Мехмедагићев рачун да су укључени у тзв. "Шему 8", медијску стратегију која кроз осам фаза, путем плаћених новинара врши притисак на Канцеларију дисциплинског тужиоца да отвори истрагу против главне тужитељке Тужилаштва БиХ Гордане Тадић. Крајњи циљ је њена смјена, али и смјена предсједника ВСТС Милана Тегелтије.

- Шеста фаза је закључење истраге од стране Канцеларије дисциплинског тужиоца и констатовање да нема повреде дисциплинске одговорности. Седма фаза је представљање одлуке Канцеларије дисциплинског тужиоца, од стране новинара који се плаћају из специјалне касе ОБА БиХ, доказом да Милан Тегелтија штити главну тужитељку. Осма фаза је поновна реакција СДА у којој траже оставке/смјене Милана Тегелтије и Гордане Тадић.

Из ОБА без коментара.

Из Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС на наш упит да ли ће покренути истрагу против Дебевеца онако како су то урадили против Тадићеве, када се у медијима појавио документ у вези са њеним смјештајем у Сарајеву одговарају да нису упознати са кривичном пријавом нити је иста достављена Канцеларији. Наводе да само истражује наводе о повреди дужности судија и тужилаца, док наводе о почињеним кривичним дјелима истражују надлежна тужилаштва.

Кривичне пријаве
Фото: РТРС

Кривичне пријаве
Фото: РТРС

Кривичне пријаве
Фото: РТРС

Кривичне пријаве
Фото: РТРС

Кривичне пријаве
Фото: РТРС