latinica  ћирилица
10/09/2020 |  19:06 ⇒ 19:13 | Аутор: РТРС

Бодове за ОИ у Токију јури 30-ак бициклиста из цијеле Европе (ФОТО)

Послије Бициклистичке трке Београд – Бањалука, ближи нам се још један изузетан догађај, који ће нам приредити најбољи бициклисти из региона али и из Европе.
Бодови за Олимпијске игре у Токију (фото: Милан Бојић) -
Бодови за Олимпијске игре у Токију (фото: Милан Бојић)

Наиме, од 17. до 20. септембра, Бањалука ће бити домаћин 10. Гран при такмичења у брдском бициклизму, који се бодује за Олимпијске игре у Токију наредне године.

Бициклистилчки клуб Самит, и овај пут потрудио се да окупи што већи број квалитетних такмичара, а очекује се учећше преко 30 професионалаца из 10-ак земаља.

Биће вожене четири етапе, три у прелијепом амбијенту Тврђаве Кастел , док ће у суботу на програму бити маратон који ће послије вожње атрактивним стазама на и око Бањ брда завршити на излетишту Трешњик.

- Такмичари су прошле године понијели заиста лијепе утиске. Имали смо рекордан број учесника, из чак 18 земаља. Ове године је другачија ситуација, из добро познатих разлога. Пандемија вируса корона, утицала је на све па тако и наш спорт. Број бициклиста биће редукован и мислим да можемо бити задовољни што се уопште трка држава - рекао је покретач ове трке и директор БК Самит, Никола Соковић.

Бодови за Олимпијске игре у Токију (Фото: Милан Бојић)

Трка је од ове године у првој категорији Свјетске бициклистичке федерације и побједник ће освојити значајан број бодова и за Свјетску ранг листу.

- Послије Свјетског и Европског првенства у брдском бициклизму, те трка у Свјетском купу, Гран при Бањалука, као трка прве категорије доноси највише бодова. Биће ово лијепа прилика за домаће такмичаре да побољшају свој рејтинг на Ранг листи - додаје Соковић.

Занимљиво да је прошлогодишњи шампион Словак, Мартин Харинг, прошле седмице побиједио на Трци кроз Србију, у друмском бициклизму.

Трка је један од најзначајнијих догађаја у региону у овом спорту. Само Словенија и Хрватска организују нешто слично.