latinica  ћирилица
10/09/2020 |  17:44 | Аутор: СРНА

Словенија: Полиција појачано контролише границу

Словеначка полиција од данас појачано надзире границу због све већег броја илегалних улазака миграната из Хрватске, саопштено је из МУП-а Словеније.

Акција пооштрене контроле зелене границе трајаће до 18. септембра на подручју полицијских управа Љубљана, Ново Место, Копер, Мурска Собота, Цеље и Марибор са циљем откривања илегалних прелаза и привођења осумњичених.

У појачаном надзору границе, уз редовну полицију и полицију на коњима, учествују и припадници војске, те дронови и хеликоптери.

Из МУП-а Словеније наводе да је за осам мјесеци ове године забиљежено више од 10.000 илегалних улазака, највише на подручју Љубљане, Новог Места и Копра, а главни циљ миграната је Италија.

Од почетка септембра словеначки полицајци смију да користе у посебним условима и електрични парализатор, при чему се укључује камера која снима ситуацију, а за руковање њиме обучено је око 250 полицајаца.

На основу споразума о реадмисији, Италија је ове године Словенији вратила 682 особе које су у ту земљу ушле незаконито.

Због техничких детаља још није дошло до обнове рада мјешовитих словеначко-италијанских полицијских патрола на граници за које је заинтересована Италија.

Заједничке патроле прекинуте су у првом талас епидемије када се вирус корона из Италије ширио у Словенију, а прошлог мјесеца су се за обнову такве сарадње потписом под нацрт споразума заузели министри унутрашњих послова Алеш Хојс и Луциана Ламоргесе.

Словеначка Влада је за ову јесен најавила промјену закона о странцима који би одвраћао потенцијалне илегалне мигранте и заоштрио услове за добијање азила.

Идеће седмице биће одржан састанак шефова дипломатија Аустрије, Чешке, Словачке, Мађарске и Словеније, на којем ће, према неким најавама, бити ријечи о пандемији вируса корона, илегалним миграцијама и европској политици азила.