latinica  ћирилица
10/09/2020 |  13:00 ⇒ 21:07 | Аутор: СРНА

Буџет Српске стабилан, обавезе се редовно измирују (ВИДЕО)

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас у Бањалуци да је буџет Републике Српске стабилан, да се све обавезе из буџета редовно измирују и да ће тако остати до краја ове године.
Прес Владе - Фото: Screenshot/YouTube
Прес ВладеФото: Screenshot/YouTube

Видовић је навела да је Влада Републике Српсе данас разматрала Консолидовани извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године, у којем се наводи да су оставерни приходи у износу од 1,9 милијарди КМ, што је за осам од сто више од прихода планираних ребалансом.

Видовић је навела да су расходи 1,7 милијарди КМ, те да ће до краја године бити извршен и други ребаланс буџета.

- У првих шест мјесеци ове године за измирење иностраног дуга издвојили смо 127,2 милиона КМ, а за отплату унутрашњег дуга 122,6 милиона КМ. На буџетским рачунима било је на располагању 381,3 милиона КМ - рекла је новинарима Видовић након сједнице Владе Републике Српске.

Она је истакла да је у наведеном периоду задужење било 609 милиона КМ, с тим да је већ враћено 100 милиона КМ.

- Сматрам да ће задужење до краја ове године бити мање од планираног, као и да ће дефицит бити мањи од 412 милиона КМ, колико смо планирали, уколико остане садашња ситуација која се односи на епидемију вируса корона - додала је Видовић, која сматра да би дефицит у наредној години требало да буде мањи од 200 милиона КМ.

Према њеним ријечима, директни приходи се добро остварују, док су индиректни порези у нешто већем заостатку, јер је остварено 555 милиона КМ или 86 одсто од планираних.

Нагласила је да ће у другој половини ове године расти индиректни порези, јер ће бити наплаћена поравнања у износу вишем од 50 милиона КМ, као и да Српска има значајан коефицијент за расподјелу средства од ових пореза и износи 34,55 одсто.

- Стога, можемо рећи да ће приходи у другој половини ове године бити значајно виши од оних у првих шест мјесеци - закључила је Видовић.