latinica  ћирилица
05/09/2020 |  19:07 ⇒ 06/09/2020 | 09:50 | Аутор: РТРС

Од стравичног покоља у Гаравицама код Бихаћа 79 година (ФОТО/ВИДЕО)

У Гаравицама, код Бихаћа, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, обиљежено је 79 година од када су усташе починиле злочин над Србима 1941. године.
Гаравице-обиљежавање - Фото: РТРС
Гаравице-обиљежавањеФото: РТРС

 У Бихаћу и његовој околини, у вријеме Независне Државе Хрватске, убијено је 12.000 Срба и Јевреја. Положени су вијенци и запаљене свијеће, а свештеници епархије бихаћко-петровачке служили су парастос.

Након 79 година, Чедо Бањац каже да се сјећа свих стравичних догађаја, које је преживио као десетогодишњи дјечак, почињених од стране Павелићевих усташа.

- Када су злочинци крволочни клали и убијали српски, јеврејски и ромски народ, не питајући колико им је година и које су старости - рекао је Бањац.

Фото: РТРС

Према британским изворима, у Гаравицама је за три мјесеца убијено 14.500 цивила, што ово стратиште ставља на друго мјесто по броју жртава у БиХ у Другом свјетском рату.

- Ова скривана истина о Гаравицама увјерила нас је да чак ни професори историје нису знали истину о Гаравицема. Ово је подземни град Срба гдје лежи преко 14.500 хиљада невиних жртава - истакао је Небојша Куштриновић предсједник Одбора Гаравице 1941.

Представници делегација Српске напоменули су да је поновљен злочин јер су догађаји почињени у Гаравицама, за вријеме власти Југославије, скривани од очију јавности и за њих нико није одговарао.

- Ми морамо гајити вјеру у истину и морамо гајити културу сјећања. То на овај начин и покушавамо и мислимо да се више никада неће десити, а то је гарант наше садашње политике - навео је Милан Торбица савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Драгослав Кабић посланик СНСД-а у Народној скупштини Српске додао је да ако се узме чињеница да је овај злочин скриван 40 година у комунистичкој идеологији онда се може закључити колике су биле размјере злочина.

Фото: РТРС

- Са скупа у Гаравицама поручено је да је Влада Српске гарант да недјела најстрашнијих усташких и фашистичких злочинаца неће бити заборављена.

- Да нас историја и вјера учи да можемо да опраштамо али заборавити свакако не смијемо. Због тога и јесте данас овај скуп да свим будућим покољењима поручимо да се овакви злочини никада не смију заборавити - сматра  Слободан Жупљанин изасланик предсједнице Српске.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић истакао је да је политичка борба коју данас води руководство Српске уједно и борба за спокој жртава Гаравице и спокој свих других жртава али и гаранција да се овакво нешто више никада неће поновити.

Према попису из 1931. године, у Бихаћу је живјело 17. 178 Срба. Попис из '53.године свједочи да је само у Бихаћу побијено 6.643-оје Срба.

На данашњем окупљању на Гаравицама није било присутних из Градске управе Бихаћа.)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да су Гаравице једно од највећих српских стратишта у такозваној НДХ, али и једно од највећих у Европи у Другом свјетском рату.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је на овом мјесту масовног злочина потребно подићи православну капелу и спомен обиљежје.