latinica  ћирилица
02/09/2020 |  15:51 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Кострешевић: Полиција неће дозволити угрожавање безбједности грађана (ФОТО)

Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић изјавио је да је полиција Српске присутна на међуентитетској граници са Унско-санским кантоном /УСК/ и да неће дозволити било какво угрожавање личне безбједности и имовине грађана.
Састанак-Нови Град - Фото: РТРС
Састанак-Нови ГрадФото: РТРС

Кострешевић је данас у Новом Граду разговарао са начелником ове локалне заједнице Мирославом Дрљачом и општине Крупа на Уни Младеном Кљајићем о безбједносној ситуацији, са посебним освртом на новонасталу ситуацију на ентитетској граници.

- И даље ће се у континуитету пратити проблем и у складу са процјеном предузећемо мјере и радње како би се грађани Републике Српске осјећали сигурно и били безбједни - поручио је Кострешевић.

Он каже да до сада није било инцидената, нити потребе за полицијском интервенцијом.

Кострешевић је навео да се мигранти не стационирају на територији Републике Српске и да полиција неће дозволити било који облик угрожавања или инцидената.

Дрљача каже да је безбједносна ситуација сложенија јер су активности полиције УСК довеле до кулминације ситуацију са мигрантима.

- Оно што можемо истаћи јесте да ће полиција пратити број миграната на међуентитетској граници и да ће број полицајаца зависити од броја миграната. Најважније је да ће наши грађани бити безбједни. Све оно што их буде угрожавало биће одмах санкционисано - рекао је Дрљача.

Дрљача је нагласио да грађани треба да имају повјерење у институције Републике Српске и да он очекује да ова ситуација неће дуго трајати с обзиром на то да не постоје услови за боравак миграната на линији разграничења.

Он је додао да мигранти у мањим групама пролазе подручје ове општине, али да не желе да се задржавају, већ желе у УСК и даље у ЕУ.

- Наши грађани су забринути, родитељи воде дјецу у школу и враћају их. То је неминовност, али вјерујемо да ће ова ситуација кратко трајати - рекао је Дрљача.

Кљајић је навео да се након данашњег састанка може констатовати да су грађани и имовина Републике Српске безбједни.

- Што се тиче миграната, полиција контролише њихово кретање. Оправдан је страх грађана јер се ради о ријетко насељеном подручју. Међутим, припадници полиције Српске контролишу ситуацију - изјавио је Кљајић.

Дрљача и Кљајић су рекли да ће општинске комисије сачинити процјену штете причињене на пољопривредним усјевима у пољима гдје се задржавају мигранти и тражити да се та штета грађанима надокнади.

Данашњем састанку присуствовали су и начелник Управе полиције Републике Српске Далибор Иванић и начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић.

На ентитетској граници Републике Српске и Унско-санског кантона, поред магистралног пута Нови Град - Босанска Отока, од прошле седмице повећан је број миграната.