latinica  ћирилица
01/09/2020 |  19:50 ⇒ 02/09/2020 | 10:24 | Аутор: РТРС

Црна Гора: Ко режира сукобе и међунационалне тензије након избора? (ВИДЕО)

Након инцидената у шест градова у Црној Гори изборни побједници поново апелују на грађане – славите побједу код куће, а не на улици. За те инциденте оптужују ДПС Мила Ђукановића, а ДПС оптужује њих. Полиција категорична – неће дозволити сукобе.
Застава Црне Горе (фото:Depositphotos/xload) -
Застава Црне Горе (фото:Depositphotos/xload)

Будва, Херцег Нови, Бар, Никшић, Пљевља, Подгорица – у овим градовима полиција је морала да интервенише због инцидената који се доводе у везу са изборним резултатом. Од напада на полицијске службенике, екипу државне телевизије, упада у страначке просторије.

Оне који славе побједу на улици, лидери побједничких коалиција, позивају да то чине достојанствено у својим домаћинствима. Наглашавају да се не смије дозволити било какав изговор одлазећем режиму да оповргне изборни резултат и вољу народа.

- Ја вас молим, да ову нашу побједу која је чиста као суза не доводите у питање тиме што дајете шансу да они који читавог живота управљају нама још једном изазову непотребно инциденте, да ти инциденте буду повод за било шта што нико не жели - изјавио је лидер Коалиције "За Будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић.

 - Имамо информације да припремају инциденте, да имају наше мајице, наша обиљежја да су чак припремили мантије да би глумили свештенике, како би покушали да промијене већинско расположење - рекао је предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић.

Промјена која се у Црној Гори догодила не смије да буде повод за ширење било какве нетрпељивости, саопштено је из Епископског савјета СПЦ у Црној Гори. Наводе да ниједан интерес, нечија радост или незадовољство изборним резултатом нису разлог да се грађани на било који начин сукобљавају.

- Зато сматрамо да је најбоље да предстојећи дани протекну без било каквих масовних окупљања, да би се показало да је дошло до истинских промјена у Црној Гори и да би се омогућило задуженим да изврше праве људске промјене, јер неће бити лако вратити народу оно што му је одузето, исцијелити друштво од опаке корупције и саможивости и градити будућност свих на богољубљу и братољубљу - поручују из Епископског савјета СПЦ у Црној Гори.

Због информација о могућим инсценираним сукобима и у Будви је отказано славље побједничке Коалиције за будућност Будве. Али зато ДПС позива своје присталице на велики скуп у Подгорици који је најављен за 6. септембар.

Ова најава за лидера Демократа Алексу Бечића провидан је покушај подизања тензија и изазивања нереда како би, додаје, одлазећа власт покушала продубити подјеле и мржњу. Да тензије нису потребне никоме, већ мир, поручује и Дритан Абазовић, један од изборних побједника.

- Црна Гора неће постати ни Српска Спарта ни Велика Албанија. Да нагласим да је услов ове платформе експертска Влада, да нас представљају стручњаци, достојанствени људи и да ће режим учинити све да до тога не дође - поручио је лидер Коалиције "Црно на бијело" Дритан Абазовић.

Брзо формирање експертске Владе, реализацију принципа које су лидери побједничких коалиција договорили и хватање у коштац са нагомиланим проблемима очекује политички аналитичар и новинар листа Дан Марко Вешовић. Тврди да нову већину неће у томе омести спекулације о подјелама у њиховим редовима.

- То заједно са покушајима изазивања нереда широм Црне Горе, ово о чему говорите о свађама унутар опозиционог блока који ће конституисатинову власт, заједно са инцидентима, све дјелује као покушај опструкције нове владе али не вјерујем да то може изазвати неке посљедице - рекао је Вешовић.

Осим економских изазова, попут 800 милиона евра минуса у буџетској каси, пред новом Владом биће и политички изазови. Како наводе лидери побједничких коалиција, Црна Гора ће сарађивати са свим земљама.

У саопштењу из Амбасаде Србије у Подгорици наводи се да се ова земља ни на који начин није мијешала у изборни процес, поштујући Црну Гору и суверено право њених грађана да слободно и демократски одлучују.