latinica  ћирилица
24/08/2020 |  15:29 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Радончић: Након изјаве Цикотића упитна коалиција са СДА

Лидер Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудин Радончић рекао је данас да је посљедња изјава министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића о илегланим мигрантима потврдила разлоге разлаза са СДА и нагласио да нема потребе објашњавати да ли СББ након овог треба да остане у коалицији са СДА и на другим нивоима.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

Радончић је напоменуо да су односи СББ-а са СДА поремећени након што је поднио оставку на функцију министра безбједности у Савјету министара и да је то првенствено урадио због неслагања са начином рјешавања мигрантског питања.

- СДА је почела да проблематизује и чак исмијава начин на који сам ја дао оставку, а видјели сте да је Цикотић јуче урадио ствар која је на нивоу политичке глупости. Назвао је депортацију миграната `секси варијантом`, што је глупост, али је рекао једну много озбиљнију ствар која је потпуно потврдила разлоге мог разлаза са СДА када су мигранти у питању - рекао је Радончић на конференцији за новинаре.

Ом је истакао да су илегални мигранти, којих у овом тренутку има 10.000 непознатог идентитета и да их је дошло још неколико пута толико, представљају прворазредни безбједносни проблем чије је рјешавање национални интерес БиХ.

- Цикотић је рекао да су они дошли и да треба да помажу туризму у БиХ. Нема потребе да вам објашњавам да ли СББ након овог треба да остане у коалицији са СДА и на другим нивоима - поручио је Радончић.

Радончић је истакао да мора почети легална депортација миграната, да се мора запослити 1.200 нових поллицајаца и послати на источну границу, те да терет мигрантске кризе морају сви једнако поднијети.

- Ми треба да направимо шаторска насеља као у Турској са потпуно затвореним режимом, да ниједан илегални мигрант не смије да буде на улици и малтретира наше становништво и да, уз помоћ међународних институција, те шаторе држимо под контролом изван градова, а те људе у шаторима. У питању су илегалци, људи без идентитета - рекао је Радончић и додао да би се тиме смањиле и међуентитетске и међубошњачке тензије.

Радончић је поручио да министри из СББ-а неће гласати у Влади ФБиХ ни за једно именовање док се не направи нова парламентарна већина без те странке.

- Нека СДА и ХДЗ именују кадрове из ДФ-а. Ја немам ништа против. Ми ћемо бити суздржани - поручио је Радончић.

Он је додао да министри СББ-а из реда српског народа "не могу дати оставке јер би та Влада ФБиХ била неуставна, а кад се формира нова већина сав кадар СББ-а ће дати оставке".

- У Кантону Сарајево након овога што се догодило, након Цикотића, неће бити избора два нова министра. Шта ће бити са том Владом, размислићемо - рекао је Радончић.

Радончић је рекао да је упутио писмо предсједавајућем Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције Нермину Никшићу у коме је затражио хитно саслушање директора ОБА због мијешања из БиХ у изборе у Црној Гори.

- Планираним обавјештајним активностима дошло је до мијешања у унутрашње ствари Црне Горе - рекао је Радончић.

Он је подсјетио да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић за то мијешање оптужио обавјештајне центре у Београду, те да је један портал из Србије објавио интервју са Армином Цибром - особом из Сарајева, која је више пута процесуирана и пресуђена за криминал.

- Потпуно је јасно да постоје сви елементи мијешања одавно створене групе из Сарајева у унутрашње ствари Црне Горе и мијешање у тамошњи изборни процес. Армин Цибра је пројекат у који је уложено више милиона марака и до сада је служио само као параван за онемогућавање поштених избора унутар БиХ, односно ФБиХ - рекао је Радончић.