latinica  ћирилица
24/08/2020 |  14:09 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Положени вијенци и цвијеће на гроб великана српске књижевности

У Алеји великана на гробљу у Београду данас су положени вијенци и цвијеће на гроб Петра Кочића и одата пошта овом великану српске књижевности и народном трибуну.
Цицовић положио вијенац (фото:Grad Banja Luka) -
Цицовић положио вијенац (фото:Grad Banja Luka)

Вијенце су положили шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, замјеник предсједника Удружења књижевника Србије Милош Јанковић, Кочићева праунука Весна Аћимић у име Организационог одбора "55. Кочићевог збора" и Душко Петровић у име Удружења књижевника Републике Српске.

Цицовић је рекао да српски народ стално прати идентична борба за слободу, правду и све оно за шта се залагао Кочић, који је оставио много српском народу.

- Ове године, у складу са оним што је Организациони одбор "Кочићевог збора" одлучио, положили смо цвеће и сетили се свега онога што је Кочић оставио, а оставио је много српском народу - рекао је Цицовић.

Јанковић је рекао да Удружења књижевника Србије већ годинама, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, обиљежава "Кочичеве дане", уз многобројне програме.

- Нажалост, ове године, због познате ситуације неће бити програма - рекао је Јанковић и истакао да је, умјесто тога, на симболичан начин, уз полагање цвијећа и паљење свећа, обиљежено бесмртно дјело Кочића, и као писца и народног трибуна.

Кочићева праунука је изразила задовољство што Кочић ни ове године није заборављен.

- Драго ми је што се поштују његово дело и лик и што није заборављен - рекла је она.

Представништво Републике Српске у Србији и Удружења књижевника Србије сваке године су, у оквиру манифестације "Кочићев збор", чији се културно-умјетнички програми у Републици Српској одвијају у Бањалуци, манастиру Гомионица и у Стричићима на Змијању, организовали и "Кочићев дан" у Београду,

Због епидемије вируса корона манифестација "Кочићев збор" и у Републици Српској и у Београду одржава се у смањеном обиму и са мање учесника.