latinica  ћирилица
21/08/2020 |  20:57 ⇒ 21:02 | Аутор: klix.ba

Пет миграната у Бихаћу позитивно на вирус корона

Министарка здравства УСК Нермина Ћемаловић потврдила је данас да је пет миграната из кампа Бира у Бихаћу позитивно на вирус корона.
Мигранти у кампу "Бира", Фото: Help Now -
Мигранти у кампу "Бира", Фото: Help Now

- Имамо три позитивина мигранта плус два којима смо радили серологију и били су позитивни, тако да и њих сматрамо позитивним. Сад ћемо им радити ПЦР тестове, тако да можемо слободно рећи да имамо укупно пет позитивиних миграната на вирус корона - рекла је она.

Надлежни у Бихаћу наводе да би проблем могао настати ако се вирус појави код миграната који су ван кампова и који немају никакву здравствену заштиту. Ситуација са мигрантима је најтежа у Великој Кладуши.

Министарка здравства УСК рекла је за Радио Слободна Европа како су јуче урађени скрининг прегледи свих 555 мигранта који бораве у кампу "Бира", те да ће сви они који су били у контакту са обољелима бити тестирани и да су до даљњег у изолацији.

- Бира нема услова да изолованим држи особе позитивне на вирус корона и имали смо ситуацију да је мигрант који је био позитиван побјегао из тог кампа - рекла је Ћемаловићева.

Због тога је Кризни штаб донио и одлуку да се оспособи изолаториј у Здравственој установи, љечилишту "Гата", 18 километара удаљеној од Бихаћа.

Овај изолаториј, како каже Ћемаловићева, требао би да буде у функцији од 1. септембра, а могуће је и прије, уколико се ситуација погорша и повећа број позитивних.