latinica  ћирилица
21/08/2020 |  19:33 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Полиција друмом, мигранти шумом; Екипа РТРС на ентитетској линији (ФОТО/ВИДЕО)

Мигрантска криза из дана у дан постаје све већи проблем за БиХ. Ситуација је посебно напета у Унско-санском кантону гдје су чести инциденти.
Мигранти код Кључа -
Мигранти код Кључа

У Великој Кладуши почели су протести мјештана који траже од кантоналних власти да овај проблем што прије ријеше. Кантонални МУП поставио је пунктове на улазе у кантон и на међуентитетску линију, гдје од сриједе не дозвољавају пролаз мигрантима.

Из Републике Српске поручују да нема задржавања миграната у Српској.

У Унско-санском кантону одлучили су да зауставе прилив миграната, постављајући полицијске патроле на границама кантона. Кантоналне власти кажу да немају довољно ни средстава ни људства, а и смјешатаја за мигранте је све мање.

Један од пунктова обишла је и наша екипа. У разговору са полицијом добили смо информацију да је у току дана заустављено 27 миграната, који су задржани у кампу.

Наша екипа разговарала је и са мјештанима Кључа који сматрају да им је угрожена безбједност, јер су доста пута били свједоци како мигранти својим понашањем ремете јавни ред и мир. Кажу да су и помагали мигрантима и да имају саосјећања за породице, али не желе насилно понашање у свом дворишту.

Мигранти, који су задржани на међуентитетској граници код Кључа, кажу да им је крајње одредиште Европска унија. До тада, желе у Бихаћ, али их тамо не прихватају.

- Полиција обавља свој посао, то није проблем. Власти Бихаћа су проблем, јер су овдје лоши услови - каже један од миграната.

На катастрофалне услове упозаравају и из Црвеног крста. Понављају да контролни пункт није камп и да је одлука кантоналних власти да задрже мигранте на ентитетској линији неприхватљива.

- Ова мјера која је донесена, без обзира на ситуацију у кантону, неће донијети ништа ново. Мислимо да то није уреду - каже Санела Клепић из Црвеног крста - Кључ.

Што се тиче Републике Српске, став је јасан - нема задржавања миграната на територији Републике Српске. Предсједница Жељка Цвијановић каже да су ствари одавно измакле контроли, али да ће Српска заштитити своје грађане.

- Ми ћемо на сваки могући начин, користећи све што нам закон дозвољава, штитити територију Републике Српске у складу са закључцима Владе, који кажу да овдје неће бити никаквих мигрантских насеља, кампова, сабирних центара и било каквог другог организованог вида живота за мигранте, јер напросто нисмо у стању да то организујемо - рекла је предсједница Српске.

Ситуацију је коментирасао и бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић који је истакао да мигрантском кризом мора управљати заједнички ниво власти, те да посебну одговорност на том плану има Савјет министара.