latinica  ћирилица
20/08/2020 |  22:29 | Аутор: СРНА

Грађани Велике Кладуше и вечерас на улицама

Мјештани Пурића на подручју Велике Кладуше организовали су и вечерас мирне протесте, јавио је Н1.
Велика Кладуша (ФОТО: Е. Трако, Дневни аваз) -
Велика Кладуша (ФОТО: Е. Трако, Дневни аваз)

Окупљени мјештани истичу да не желе да живе у страху како живе већ три године мигрантске кризе.

Један од мјештана Сабахудин Башић рекао је да се окупљају самоиницијативно, јер не могу више да трпе актуелну ситуацију.

- Не можемо трпити више, из дана у дан нам исто обећавају и ништа. Када су нам комесар и премијер /Унско-санског кантона Мустафа/ Ружнић рекли да ће зауставити кретање и прилив миграната. Обећање се није одржало. Покушаћемо мирним путем наговорити полицију и све надлежне да ураде свој посао. Ово је ругло и срамота цијелог кантона да људи не могу живјети у својим кућама, страхујемо за своју дјецу - рекао је Башић.

Из МУП-а Унско-санског кантона истичу да немају довољно људства, а представници власти да им је потребна координасана акција на нивоу БиХ.

Према подацима МУП-а Унско-санског кантона, око 300 миграната седмично стигне на подручје Унско-санског кантона.

Мигранти, с друге стране, желе само да оду из БиХ, али њихове покушаје неријетко осујети полиција Хрватске која их врати назад.

Хикмет из Авганистана рекао је да желе да иду у Хрватску, али да их је полиција ухапсила, узела све и вратила.

- Хрватска полиција има је узела новац. Хрватска полиција је проблем, али и Бихаћ је проблем. Камп Липа је велики проблем јер је врло прљаво. Сигурност је проблем. Да мигранти су прљави људи јер немају добар дом, мјесто за живот. Идем у џунглу да спавам, наравно да сам прљав - рекао је он за Н1.