latinica  ћирилица
17/08/2020 |  19:10 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Тишковац код Босанског Грахова: Страх од миграната све већи (ВИДЕО)

Мјештани српског пограничног села Тишковац код Босанског Грахова мјесецима страхују од миграната. До сада су мигранти провалили у десетак кућа, а учестале су и пљачке. У полицији тврде да немају довољно људства, да заштите имовину повратника.
Обијена кућа - Фото: РТРС
Обијена кућаФото: РТРС

- Ово су све били поломили па сам ја поново правио. Овдје нема више браве, ево ставио сам ланац. Браву су разбили, ланац разбили, још један прозор нисам ставио  - прича мјештанин Јово Владушић.

Mјесецима, мјештани села Тишковац, на граници БиХ са Хрватском, живе у страху. Групе од више десетина миграната у транзиту свакодневно пролазе кроз њихово мјесто и проваљују у куће. У неке и више пута.

- Једној госпођи која ту воли доћи, ту јој живе отац и мајка, провалили су кућу, ватру нису ложили у шпорету него су извадили рерну и ложили на сред куће, и полупали штокове и врата  - наставља причу Јоо Владушић.

Како би заштитили имања од упада миграната, становници Тишковца приморани су да на врата и прозоре постављају решетке, па чак и да користе написана упозорења.

Мирко Буцало, у чију су кућу мигранти провалили, каже да се живот овдашњег становништва претворио у пакао. Посебно је, каже, тешко женама, које живе саме.

- Тражимо да се заштити становништво, не дај Боже, може да дође и до неког горег исхода, и то је оно што је највећи проблем, што су људи овдје константно у страху - наглашава Буцало.

Путеви у Тишковцу су у катастрофалном стању, а двије деценије након повратка на вјековна огњишта немају струју, нити сигнал за мобилни телефон. Због тога, на опасност од миграната једни друге упозоравају радио везом. 

Село обилазе патроле Граничне и полиције из Босанског Грахова. Међутим, то није довољно јер, како истичу из општинске управе, полицијска станица Босанско Грахово нема довољно полицијаца.

- Ову прилику користим да позовем институције БиХ, односно министарство сигурности да се укључи у рјешавање овог проблема, који је горући проблем за општину Босанско Грахово - истакао је Далибор Глигић, начелник општине Босанско Грахово.

Глигић поручује да је са руководством М:ТЕЛ-а постигнут договор да већ ове седмице у погон буде пуштена базна станица Кук, чиме ће село Тишковац добити сигнал за мобилни телефон. То ће становништву бар донекле олакшати живот.