latinica  ћирилица
15/08/2020 |  17:26 ⇒ 18:02 | Аутор: СРНА

Ковачев позив борцима на побуну - директно поткопавање темеља Српске

Предсједник Асоцијације Ствараоци Републике Српске Момчило Крајишник изјавио је да је позив Томислава Ковача на побуну бораца, директни налог његових ментора да се Републици Српској поткопају темељи.
Пале: Асоцијација Ствараоци Републике Српске - Фото: СРНА
Пале: Асоцијација Ствараоци Републике СрпскеФото: СРНА

- Проблем борачке популације рјешава се дијалогом са влашћу, а власт се мијења на изборима а не на улици. Неопходно је да представници борачких организација позову представнике власти да се нађе рјешење за њихове проблеме. Тај дијалог Ствараоци Републике Српске подржавају и радо ће учествовати - рекао је Крајишник Срни.

Према његовим ријечима, чланови Асоцијације су разочарани што се појављују појединци из борачке популације који негирају допринос остварењу вјековног сна Срба из БиХ да имају своју државу.

Он је рекао да је историјска чињеница да су у ратном времену на све три стране у БиХ постојали борачко и политичко цивилно крило, те да је само на српској страни цивилно политичко крило створило националну државу.

- Ако не зна Ковач колико је велико дјело Република Српска, коју су прогласили и створили посланици првог сазива, скупа са члановима владе и члановима Предсједништва, 9. јанура 1992. године, нека пита Хрвате из БиХ шта би дали да данас имају своју Херцег-Босну - истакао је Крајишник.

Он је рекао да се Ковач у свом тексту, који су пренијели неки медији у Српској, острашћено обрушио на постојећу власт, на челне људе из ратног времена и Ствараоце Републике Српске, а све под неискреном забринутошћу за права и накнаде борачке популације.

- Ковач је очито "побркао лончиће" и "помијешао крушке и јабуке". Са туце ружних квалификација, из само њему познатих разлога, за незадовољавајући положај борачке популације оптужио је Ствараоце - рекао је предсједник ове асоцијације.

Крајишник је изненађен што се Ковач у свом тексту устремио на њега и бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића, те што "употребљава ријечи својствене простаку, а не некоме ко себе назива бившим министром МУП-а".

- Нећу ништа реплицирати Ковачу шта је рекао о мени, а све је измишљено и јадно, али хоћу да реплицирам на оно што је рекао на рачун Асоцијације и на адресу Радована Караџића. Није часно све оно што је рекао о доктору Караџићу, а посебно је неморално јер је он први предсједник Републике Српске и при том није у стању да му одговори, ни да се брани. Посебно је ружно ако се присјетимо да је Ковач некада био снисходљиви послушник свакоме ко је био за степеницу изнад њега. Он данас као да хоће да нетражено понижење избрише из своје прошлости - истакао је Крајишник.

Према његовим ријечима, за Ковача се не може рећи да у одбрамбеном рату није свој посао руководећег полицајца радио доста задовољавајуће, нити се може рећи да је направио ратне злочине за шта га оптужује суд у Сарајеву, као што се не може назвати ратним министром полиције, јер то све једноставно није тачно.

- Такође, није тачно, осим ако се не сматра ширењем фабрикованих гласина, да је био шеф тајне полиције Радована Караџића. Караџић није имао своју тајну службу, имао је Службу државне безбједности чији шеф је био Драган Кијац - нагласио је Крајишник.

Осврћући се на Ковачево појављивању у јавности од прије пола године, Крајишник је рекао да је то била његова "смијешна али разумљива потреба за хвалисањем, кад се представио као ратни министар и свезналица о свему и свачему".

- Ходајући будан сањао је свој недосањани сан важне историјске личности коју никад није ни могао, нити реално био у стању достићи. Међутим, кад је позвао борце на побуну окривљујући за њихов тежак положај Ствараоце Републике Српске, очито је било да је то нонсенс својствен човеку који је од некога и нечега уцијењен. Може се претпоставити од кога, али не желим да спекулишем ни са очитим доказима него остављамо грађанима да изведу свој закључак - рекао је Крајишник.

Према његовим ријечима, демобилисани борци Војске Републике Српске били су припадници славне српске војске којој припадају све почасти и слава, али та војска није створила Републику Српску него је одбранила.

- И то је чињеница и њу нико ни на који начин не може промијенити, ни на улици "изгласати" како предлаже Ковач. Али то не значи да је и за јоту мање било битно одбранити државу него је створити - истакао је Крајишник.

Што се тиче иницијативе Асоцијације да се коначно ријеши питање Стваралаца, он је рекао да се њој снажно противе ментори Ковача, као и да је ријеч о намјерно створеној конфузији да Ствараоци траже басносновне новце.

- Ствараоци траже само да се почну примијењивати два законска акта која се тичу првих посланика Народне скупштине Републике Српске из 1996. године, а која нису примијењивана 23 године. Те неисплаћене накнаде Ствараоци траже да се исплате у наредних 20 година у једнаким мјесечним износима од око 600 КМ - појаснио је Крајишник.

Он је додао да очекује од медија који су објавили Ковачево писмо да објаве и његову изјаву како би јавност имала слику шта уствари жели Ковач у Републици Српској, односно његови ментори.