latinica  ћирилица
15/08/2020 |  12:32 | Аутор: Глас Српске

Ханс Кристијан Андерсен преминуо прије 145 година

"Сњежна краљица", "Мала сирена", "Ружно паче", "Дјевојчица са шибицама" "Палчица" многим генерацијама уназад неколико десетина година познате су бајке, са којима су се у неком периоду одрастања сусретали.
Ханс Кристијан Андерсен (илустрација) -
Ханс Кристијан Андерсен (илустрација)

Њихов творац, али и творац многих других бајки је дански писац Ханс Кристијан Андерсен, који је преминуо прије 145 година. Можда су времена другачија, можда бајке до данашњих малишана долазе на различите начине, али једно је сигурно, Андерсен је један од аутора који су им утабали пут и раширили такву врсту магије до дјеце широм свијета.

Чаробни свијет Пепељуге и њених помагача животиња, раскошне палате, магичне стаклене ципелице, зле маћехе, фантастични живот сирена на дну мора, као и дирљива прича о оловном војнику и његовој балерини освајао је срца многих генерација. Заједно са Андерсеновим јунацима путујемо у далека, раскошна краљевства, спознајемо добро и зло и схватамо праве животне вриједности. Урањајући у свијет бајковитих пространстава, небеских висина и морских дубина, посматрајући животе лабудова, принчева и принцеза спознајемо моћ живота и снагу добра.

Андерсеново цјелокупно стваралаштво указује на дубоко познавање неправди које је виђао свуда око себе, а које је и сам доживљавао.

- Бајке леже у мени попут сјеменки. Потребан је само дашак вјетра, зрака сунца или кап горчине па да се растворе у цвијет -  казивао је велики Андерсен.

Почеци

На острву Финен у Данској, у градићу Оденс, у породици обућара Ханса Андерсена, прије 215 рођен је дјечак Ханс Кристијан Андерсен.

Након очеве смрти као четрнаестогодишњи дјечак будући славни писац остао је без ичега. Убрзо је отпутовао за Копенхаген како би похађао глумачку школу с балетом и пјевањем. Но, из школе су га отпустили, с образложењем да је неталентован.

Уз помоћ покровитеља, директора Краљевског позоришта, Андерсен је успио да заврши школовање. Његово прво успјешно дјело био је путопис "Шетња од Холменског канала до источне тачке острва Амагера" из 1829. године.

Постао је познат када је објављен роман "Импровизатор" из 1835, који је написао након путовања по Италији осликавајући у њему борбу младог писца за афирмацију.