latinica  ћирилица
14/08/2020 |  19:08 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Требиње: Предавање и показна вјежба безбједне вожње мотоцикала (ВИДЕО)

Љетни мјесеци су посебно критични за безбједност мотоциклиста у саобраћају. Двоточкаша је више на путевима, а и број незгода је већи.
Мотоциклиста - Фото: РТРС
МотоциклистаФото: РТРС

Како би се ризичне ситуације минимизирале и повећала безбједност свих учесника, Полицијска управе Требиње је, у оквиру кампање "Вози опрезно-путуј безбједно", у сарадњи са Агенцијом за безбједност мотоциклиста из Беогарда и требињским мото клубом“ТНТ“ уприличила предавање и показну вјежбу.

Од двоточкаша, остали учесници у саобраћају или зазиру или их не примјећују. Обје варијанте су лоше и опасне, упозоравају стручњаци за безбједност саобраћаја. Мотоциклистима се замјера брза вожња, лоше позиционирање на путу, неношење адекватне опреме.

Са друге стране мотоциклисти имају подужи списак замјерки на понашање осталих учесника у саобраћају, који су често, тврде, узрок незгода, са тешким или фаталним посљедицама.

- Степен смртности мотоциклиста је до 15 већи по пређеном КМ у односу на возаче аутомобила. У овом тренутку у Европи су 2% регистрованих возила а у броју погнулих учествују са 15% и скоро 23% свих тешко повријеђених. Кртични мјесеци су јул, август, септембар - рекао је Владимир Јевтић предсједник Асоцијације за безбједност мотоциклиста Београд.

О факторима ризика и начинима да се смање говорено је кроз предавање и показну вјежбу. Из требињског мотоклуба ТНТ поздрављају оваке акције, јер едукација и мотоциклиста али и осталих возача једини је начин да се повећа безбједност.

- Брзина поштовање ограничења је неопходна за сигурну вожњу, а неприлагођена је узрок свих удеса. Послије долазе остали фактори - култура у вожњи, жмигавац, заштитна опрема - истакао је Алекса Алексић предсједник Мотоклуба ТНТ.

На подручју ПУ Требиње не биљеже тренд раста броја незгода у односу на претходне године. На сву срећу, није било удеса са смртним исходом ни 2019.године, ни у првих седам мјесеци 2020.године године.

- За седам мјесеци било је пет незгода у којима су мотоциклисти задобили тешке тјелесне повреде. У 2019. 24 незгоде са возачима мотоциклиста и неколико са возачима мопеда - рекла је Јована Цвијетић портпарол ПУ Требиње.

Безбједност мотоциклиста у саобраћају не зависи само од возача двоточкаша, него апсолутно свих учесника у саобраћају

- Шест од десет удеса је мотоциклиста- аутомобил. Дајте показивач, едукација, видљива опрема, позиционирајте се тако да вас други уоче на вријеме - додао је Јевтић.

Предавање и показна вјежба вожње уприличене су у оквиру кампање "Вози опрезно-путуј безјбедно". Идеја је да се слични садржаји уврсте у програм требињске моторијаде, која има вишедецнијску традицију окупљања мотоциклиста из свих крајева свијета, а која је ове године изостала због пандемије.