latinica  ћирилица
14/08/2020 |  13:02 | Аутор: dnevni avaz

Абдић остаје у притвору још два мјесеца

Кантонални суд у Бихаћу продужио је притвор Фикрету Абдићу, начелнику општине Велика Кладуша.

Рјешењем суда притвор је продужен за још два мјесеца.

Ова одлука донесена је без одржавања рочишта, након што је Врховни суд ФБиХ одбацио приједлог Абдићеве одбране о изузећу поменутог суда због наводне политичке пристрасности.

У образложењу одлуке наводи се да Тужилаштво није доставило Суду БиХ допуну приједлога за продужење притвора, ни нове доказе, нити је одбрана осумњиченог доставила нове приговоре и доказе којима би оспоравала приједлог Тужилаштва за продужење мјере притвора.

Након хапшења у Великој Кладуши, половином јуна ове године, Абдић и његов замјеник Сулејман Силић, провели су мјесец дана у притвору, након чега је Силић, уз одређене мјере забране, пуштен на слободу.

Припадници Федералне управе полиције ухапсили су Абдића по налогу Тужилаштва УСК, због сумње за кривична дјела корупције и злоупотребе службеног положаја, те повреду равноправности у обављању привредне дјелатности.

Поред Абдића, ухапшено је и шест његових блиских сарадника, запослених у локалној администрацији. Након исказа у полицији и Тужилаштву УСК, Абдић и Силић задржани су у притвору, док су остали ухапшени пристали на сарадњу са истражним органима и пуштени на слободу.