latinica  ћирилица
14/08/2020 |  11:29 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

Бјелорусија: Стотине људи пуштене из притвора

Власти Бјелорусије ослободиле су стотине људи који су били приведени током демонстрација поводом објављених резултата предсједничких избора.
Протести у Бјелорусији (фото:TUT.BY) -
Протести у Бјелорусији (фото:TUT.BY)

Притворена лица изашла су из затвора у Минску око поноћи. Рано јутрос волонтери су видјели најмање 119 особа док излазе из затвора у граду Жодино, пренио је АП.

Екипе Хитне помоћи дошле су да превезу оне који нису могли да ходају сами.

Они су пуштени неколико часова након што се министар унутрашњих послова Јури Карајев извинио на државној телевизији због тога што је полиција насумично примјењивала силу.

- Преузимам одговорност за оно што описују као насиље над тим људима, што се десило у близини и због недовољно брзог повлачења - рекао је Карајев касно синоћ.

Извињење и ослобађаље људи услиједило је послије пет узастопних дана масовних протеста. Демонстранти су изашли на улице да би оспорили резултате избора и са захтјевом да се оконча двадесетшестогодишња владавина предсједника Александра Лукашенка.

Јуче су се хиљаде радника окупиле испред индустријских погона да би осудили поступке полиције и заложили се за поновно бројање гласова.