latinica  ћирилица
12/08/2020 |  13:48 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Вишковић: За набавку заштитне опреме 15 милиона КМ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће за набавку заштитне опреме довољне за шест до седам мјесеци бити издвојено око 15 милиона КМ.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је истакао да Република Српска у овом тренутку има довољно заштитне опреме за најмање два до три мјесеца.

- Међутим, због најава могућег сценарија на јесен не желимо да дођемо у позицију да маску која је данас неколико десетина фенинга плаћамо по марку или двије, већ желимо да на вријеме снабдијемо Републику Српску са довољно заштитне опреме - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да је одлука о набавци заштитне опреме донесена јуче на телефонској сједници Републичког штаба за ванредне ситуације, те нагласио да ће комплетан поступак бити спроведен у складу са Законом о јавним набавкама и да ће све бити транспарентно.

- Рекли смо да је оквиран износ 15 милиона КМ, али ми ћемо ићи у сукцесивне набавке, односно нећемо одједном набавити опрему за цијели износ, него ћемо набављати довољне количине како би у сваком тренутку имати залихе за наредна три мјесеца - објаснио је премијер Српске.

Вишковић је поручио да ће се у процес јавних набавки кренути одмах, да се у октобру и новембру не би поновио сценарио са почетка пандемије када се таква опрема није могла набавити без обзира на новац.

Говорећи о вакцини против вируса корона која је јуче регистрована у Русији, Вишковић је рекао да су представници Српске информације о вакцини имали и раније, јер су били у контакту са Амбасадом Руске Федерације у БиХ.

- Вакцина је за почетак предвиђена за тржиште Руске Федерације, али у овом тренутку воде са разговори са одређеним компанијама из сфере производње лијекова и медицинске опреме, како би се потписао уговор да нека од тих компанија производи за неко друго тржиште - додао је Вишковић.

Вишковић је навео да није у позицији да даје све информације, али је рекао да и неке земље у окружењу преговарају да добију лиценцу за производњу вакцине.

- Оно што је за нас важно јесте да Република Српска и БиХ преговарају да, на неки начин, станемо у ред за вакцину чим се она појави на тржишту. Чак смо понудили да дамо аванс како бисмо за наше грађене обезбиједили тај у овом тренутку тако драгоцјени лијек - рекао је Вишковић.

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић изјавио је раније данас да очекује више информација о руској вакцини против вируса корона како би могао заузети одређени став о томе.

Руски предсједник Владимир Путин саопштио је јуче да је у Русији регистрована прва на свијету вакцина за превенцију ковида 19, коју је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Гамалеј" у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције.