latinica  ћирилица
12/08/2020 |  12:58 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Радојичић прогласио побједника; Погледајте како ће изгледати нова дворана (ФОТО/ВИДЕО)

Архитектонски тим из Београда побједник је међународног конкурса за идејно рјешење будуће мултифункционалне дворане/ конгресног центра, у конкуренцији од 110 пријављених рјешења из цијелог свијета, саопштио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић током данашњег представљања побједничког рјешења будуће конгресне дворане.
Пројекат нове дворане у Бањалуци (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Пројекат нове дворане у Бањалуци (Фото: banjaluka.rs.ba)

По броју пријављених радова, ово је највећи међународни конкурс у новијој историји Бањалуке.

Представљајући изабрано рјешење, које ће бити награђено са 30.000 евра, Радојичић је истакао да Бањалука добија нови мултифункционали конгресно-конференцијско-концертни центар и тиме још један симбол 21. вијека.

- Овај садржај у конкуренцији 110 радова архитеката из 38 држава завриједио је коначну оцјену конкрусне комисије за побједу – рекао је Радојичић.

Он је нагласио да ће, изградњом овог објекта, Бањалука добити један од својих будућих симбола, те да ће, својим архитектонским рјешењем, бити јединствен и препознатљив.

Према његовим ријечима, након избора идејног рјешења, ући ће се у израду главног пројекта, а упоредо са тим склапаће се и финансијска конструкција за изградњу будуће дворане.

Градски архитекта Иван Рашковић казао је да је побједничко рјешење изабрано у изузетено оштрој конкуренцији одличних архитектонских рјешења.

- У побједничком раду, уз атрактиван визуелни изглед, садржаји су постављени по вертикали, а у самом врху објекта планирана је концертна дворана – рекао је Рашковић.

Како је појаснио, три су главне намјене овог мултифункционалног објекта – језгро тог садржаја је концертна дворана од 1.500 мјеста, која ће уз приоритену намјену, служити и за разне конгресе и састанке. Затим, садржаваће позоришну салу до 700 мјеста, простор за филхармонију и допунски садржаји попут угоститељства.

Првонаграђено рјешење дјело је архитектонског тима из Београда у сљедећем саставу: Милош Јокић, Ненад Стијовић, Никола Гјоргјиевски, Стефан Илић, консултант Миодраг Грбић и сарадници Стефан Даниловић, Јована Ковачевић, Јелена Златановић и Тијана Мачкић.

Другу награду освојио је ауторски тим загребачког архитектонски биро "БИРО спаце социетy" у саставу: Хрвоје Арбанас, Саша Кошута, Марио Краљ, Дора Лончарић и Вана Павлић.

Трећа награда иде у руке ауроском тиму из Београда у саставу: Слађана Миливојевић, Милан Ђурић, Дејан Милетић, Александру Вуја, Предраг Живковић, Селма Лазовић, Милена Димитрић, Саша Димитрић, и Тихомир Дичић.Презентација, Фото: Screenshot

Поред њих, комисија је, због значајних ахитектонских достигнућа, похвалила шест радова који су дјело архитеката из Шпаније, САД-а, Јапана, Индонезије и Црне Горе.

У раду комисије, која је изабрала награђене радове, учествовао је један од најпознатијих европских архитеката данашњице – професор Борис Подрека.

Пројекат нове дворане у Бањалуци (Фото: banjaluka.rs.ba)

Поред њега, у раду комисије учествовали су и: Владан Ђокић, декан Архитектонског факултета у Београду, Игор Радојичић, градоначелник, Иван Рашковић, градски архитекта, Миомир Мијић, професор Електротехничког факултета у Београду, те архитекте Санела Кецман и Невена Предојевић.

Због великог броја пријављених радова, побједници су изабрани послије шест кругова одлучивања, а само жирирање трајало је више од два мјесеца.

Конкурс је расписан у децембру прошле године.