latinica  ћирилица
12/08/2020 |  10:32 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Изабран конзорцијум понуђача за мјерење радиоактивности у општини Двор

Конзорцијум понуђача који чине Институт за медицинска истраживања и медицину рада, Институт "Руђер Бошковић" и Агрономски факултет из Загреба изабран је за посао мјерење радиоактивности на подручју општине Двор, гдје Хрватска намјерава да гради центар за збрињавање радиоактивног отпада.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

У хрватском Фонду за финасирање разградње Нуклеарне електране Кршко Срни је потврђено да је овај конзорцијум изабран у поступку јавне набавке за израду документације и спровођење активности за прибављање дозвола за изградњу центра за збрињавање радиоактивног отпада.

На јавни позив за дио јавне набавке, који се односи на мјерење радиоактивности, стигла је само понуда овог конзорцијума вриједна 3,87 милиона куна /близу милион КМ/.

Из Фонда су навели да су у току двије јавне набавке, од којих је једна за израду документације и спровођење активности за прибављање дозвола за изградњу центра за збрињавање радиоактивног отпада, а друга за услугу агенције за спровођење ПР активности на пројекту успостављања центра за збрињавање радиоактивног отпада.

- Набавка везана уз израду документације и спровођење активности за прибављање дозвола за изградњу центра за збрињавање радиоактивног отпада је у завршној фази, а за сада је објављен одабир најповољнијег понуђача за другу групу послова према документацији за надметање. Као најповољнији понуђач одабрана је заједница понуђача Институт за медицинска истраживања и медицину рада, Институт "Руђер Бошковић" и Универзитет у Загребу, Агрономски факултет - рекли су из Фонда.

У Фонду напомињу да је одлука о одабиру објављена на страницама Електронског огласника јавне набавке, као и да ће избор осталих понуђача по овом поступку бити објављен након одабира.

За набавку услуге ПР агенције објављен је отворени поступак јавне набавке, а рок за достављање понуда је 10. септембар.

Упркос противљењу грађана са обје стране ријеке Уне, као и представника локалних власти у сливу ријеке Уне у Републици Српској и Федерацији БиХ, Владе Унско-санског кантона, власти Републике Српске и БиХ, Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" одлаже у касарни Черкезовац, у општини Двор, на самој граници са БиХ.

На овој локацији би, осим радиоактивног отпада из Нукеларне електране Кршко, био смјештен и постојећи институционални отпад.