latinica  ћирилица
11/08/2020 |  12:03 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Тривковић: Интервентни откуп снажна подршка произвођачима

Начелник Одјељења за пољопривреду града Бијељина Стеван Тривковић изјавио је да ће одлука Владе Републике Српске и ресорног министарства о интервентном откупу пољопривредних производа дати снажну подршку прозвођачима у Српској, а посебно у Семберији.
Поврће - Фото: РТРС
ПоврћеФото: РТРС

- Овај интервентни откуп ће, у овом тренутку и у овој ситуацији која нас је задесила, сигурно добро доћи пољопривредним произвођачима. Ријеч је о откупу 6.000 товних јунади и 10.000 товних свиња за који је Влада Српске обезбиједила три милиона КМ - навео је Тривковић који је недавно именован за начелника Одјељења за пољопривреду града Бијељина.

Он је истакао да је овај поступак ресорног министарства и Владе Српске завршен, те да је 26 субјеката са подручја Српске, укључујући и семберске, показало далеко већи интерес за откуп и товних јунади и товних свиња.

- Квоте је ресорно Министарство подијелилио у складу са расположвим средствима. За товну јунад минимална тежина је до 600 килограма, а откуп је по цијени 3,80 КМ. Ово је подстицај и за месопрерађиваче и клаоничаре који добијају 0,70 КМ по килограму за домаћу прераду, а имамо и одређени број субјеката који су се пријавили за извоз товних јунади која ће бити откупљивана за 0,30 КМ по килограму - рекао је Тривковић Срни.

Он је додао да је, када је ријеч о 10.000 товних свиња подијељених на 26 пољопривредних субјеката, минимална цијена 2,80 КМ по килограму. Према његовим ријечима, клаоничари и месопрерађивачи добијају за домаћу прераду 0,60 КМ по килограму, а за извоз 0,20 КМ по килограму.

Тривковић је истакао да ће откуп трајати до 30. октобра и сигурно је да ће ова количина товних јунади и свиња допринијети да се тржиште стабилизује, те да се заштити домаћа пољопривредна производња.

- Као Одјељење за пољопривреду поздрављамо ову одлуку која је врло значајна за наше произвођаче, а и ми имамо одређене мјере које ћемо усмјерити нашим произвођачима са подручја Семберије. Имамо средства која су одвојена за подршку сточарству и износе 320.000 КМ - рекао је Тривковић.

Он је навео да су на сједници Скупштине града, због новонастале ситуације узроковане вирусом корона, обезбијеђена додатна средства за подршку пољопривредним произвођачима, те ће осим сточарства бити подржане и друге производње које су значајне на овом подручју.

Тривковић је похвалио и подршку Владе Републике Српске за откуп поврћа за који је обезбијеђено два милиона КМ, а та средства су предвиђена за откуп око 20.000 тона.

- Износ који ће наши домаћи прерађивачи добити за откуп тих тржишних вишкова је око 0,10 КМ по килограму, а за сада је изражен интерес и тај поступак је завршен 10. авуста за око 11.000 тона. Искрено се надамо да ће бити откупљена и већа количина како бисмо дио поврћа могли и извести - рекао је начелник Одјељења за пољопривреду града Бијељина.

Тривковић је подсјетио да и Бијељина пружа подршку организованом откупу поврћа и воћа.

- Ми смо планирали одређена средства чиме подржавамо све уговорене произвоње јер је то једини начин да наши произвођачи имају сигуран пласман. Засигурно ћемо та средства по завршетку откупа и исплатити нашим произвођачима - истакао је Тривковић.

Он је напоменуо да је Влада Српске, осим интервентног откупа, за подрчје Семберије уложила знатна средства, прије свега у системе за наводњавање.

- Пројекат наводњавања у подручју Доњег Црњелова на 511 хектара је завршен и вриједност те инвестиције је 3.821.000 КМ, при чему град Бијељина учествује са 573.201 КМ, а имамо и пројекат уређења хидро-мреже на подручју Батковића на површини од 377 хектара, чија је вриједност 6.000.000 КМ, а град ће га суфинансирати са 600.000 КМ - рекао је Тривковић.

Он је напоменуо да ће на овај начин Семберија добити скоро 900 хектара обезбијеђене хидро-мреже на коју ће пољопривредни произвођачи моћи да се прикључе и на тај начин добити све предуслове за интензивну прозводњу поврћа или ратарских култура.