latinica  ћирилица
10/08/2020 |  16:02 | Аутор: СРНА

Брчко: Двоје новозаражених, 156 активних случајева

У Брчком су током посљедња 24 часа регистрована два нова случаја заразе вирусом корона, и то код шездесетдвогодишње жене и шездесетшестогодишњег мушкарца, рекао је шеф Одјељења за здравство и остале услуге у Влади дистрикта Акиф Пезеровић.

Он је навео да је у дистрикту тренутно активно 156 случајева заразе, да су 72 лица излијечена, те да је од посљедица вируса корона преминуло 15 људи.

- До сада је тестирано 2.250 лица, а у посљедња четири дана више од 140 људи. Из тога се види да тестирање добија на одређеној масовности - истакао је Пезеровић на конференцији за новинаре.

Пезеровић је додао да је хоспитализовано 17 лица, те да ниједан пацијент није на респиратору.

- Три особе су млађе. Средње доби је једна особа, док је старијих 13. Са лакшом клиничком сликом су два лица, са средње тешком 14. Једно лице је са тешком клиничком сликом - појаснио је Пезеровић.

Он је напоменуо да су у току припреме за комерцијално пи-си-ар тестирање и да ће цијена теста, иако још није одређена, бити конкурентна у односу на окружење.

Пезеровић је додао да је у току масовна набавка заштитне опреме и дезинфекционих средстава.

Шеф Епидемиолошке службе Мирјана Кузмановић рекла је да епидемиолошка ситуација у дистрикту није задовољавајућа, да је попуњено око 60 одсто болничких капацитета и да су три пацијента већ транспортована на клинику у Бањалуку.

- Имамо шест до осам позитивних доктора и медицинских техничара - истакла је Кузмановићева.

Она је подсјетила да је губитак чула укуса и мириса сигуран симптом за вирус корона, те апеловала на грађане да правилно и редовно носе заштитне маске, често дезинфикују руке и држе дистанцу.