latinica  ћирилица
10/08/2020 |  13:57 ⇒ 13:58 | Аутор: БЕТА

Црна Гора дозволила окупљања прије избора

Црногорско Национално координационо тијело за заразне болести дозволило је уочи парламентарних избора заказаних за 30. август окупљања до 100 лица, а у затвореном до 50.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

Дозвољено је уз одговорност политичких субјеката за организацију и поштовање мјера током одржавања скупа.

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) је такође препоручило Министарству просвјете и Институту за јавно здравље да припреме и дефинишу претпоставке за почетак школске године у редовном термину и у пуном капацитету.

- Похађање наставе, боравак у школи и предшколским установама имају незамјењиву образовно-васпитну улогу. Стога је потребно правовремено припремити јасне препоруке како би се на здравствено безбједан начин омогућило редовно одвијање активности у свим школским и предшколским установама у држави - саопштено је након сједнице НКТ-а.

НКТ је предложило Министарству здравља да се измјенама и допунама одговарајућих наредби омогуће политички скупови у затвореном и на отвореном простору уз ограничење броја присутних и обавезно поштовање прописаних епидемиолошких мјера - одржавања дистанце, хигијене руку и ношења заштитних маски.

На отвореном је дозвољено окупљање до 100 лица, а у затвореном до 50, уз одговорност политичких субјеката за организацију и поштовање мјера током одржавања скупа.

Имајући у виду предстојеће међународне спортске активности као и велико интересовање иностраних медија и страних посматрачких мисија за изборни процес у Црној Гори, НКТ је предложио дефинисање посебних услова којима би се омогућио несметан улазак и боравак у Црној Гори наведених субјеката на начин који обезбјеђује оптималну заштиту здравља.

- Наведено је у складу са до сада важећим протоколом за попуштање мјера у међународном саобраћају и препорукама Европске комисије - саопштено је из НКТ.