latinica  ћирилица
08/08/2020 |  07:57 ⇒ 10:52 | Аутор: СРНА

Данас Света Петка Трнова

Српска православна црква прославља данас Преподобну мученицу Параскеву, у народу познату као Петка Трнова. Света Петка је родом из Рима, потицала је из хришћанске породице и живјела је у другом вијеку послије Христа. Након смрти родитеља, имање је раздијелила сиромашнима и замонашила се.
Света Петка Трнова (Фото: screenshot/spc.rs) -
Света Петка Трнова (Фото: screenshot/spc.rs)

Замонашивши се, проповиједала је забрањену Христову вјеру и зато је била оптужена цару Антонину Пију. Исцијеливши и самог цара, који се крстио, наставила је да мисионари у другим крајевима.

Због проповиједања хришћанске вјере затварана је, силно мучена и на крају је посјечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија око 140. године. Њене мошти касније су пренесене у Цариград.

Празник Петке Трнове спада у непокретне, сваке године слави се 8. августа по грегоријанском или 26. јула по јулијанском календару.

Тај дан се веома поштује у српском народу, иако није "заповједни празник" /црвено слово/. Понегдје се прослављају и завјетне и манастирске славе.

Празником Преподобне мученице Параскеве, у народу познатије као Петка Трнова, завршава се мали љетни "циклус женских празника", коме припадају и Огњена и Блага Марија. Тада се избјегавају сви тежи послови у пољу и у кући.

Многи Свету Петку Трнову, која је била Римљанка и која се слави у августу, мијешају са Светом Петком која је била Гркиња и слави се у октобру, не знајући да у календару има више светитељки са овим именом.