latinica  ћирилица
06/08/2020 |  19:16 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Потписани први уговори - банке привредницима нуде повољне кредите (ВИДЕО)

Гарантни фонд потписао је прва четири уговора са комерцијалним банкама које учествују у програму Републике Српске за ублажавање посљедица пандемије вируса корона. Влада је раније саопштила да ће, с обзиром на то да је проценат који гарантује повећан са 50 на 70 одсто, комерцијалне банке микро, малим и средњим предузећима, моћи да дају кредите у укупном износу од 238 милиона марака.
Гарантни фонд - потписивање - Фото: РТРС
Гарантни фонд - потписивањеФото: РТРС

Шестог јула објављен је позив за заинтересоване банке, а мјесец дана послије са првим партнерима склопљен је уговор. Гарантни фонд и, за сада четири комерцијалне банке, привредницима чији профит је оштетила пандемија вируса крона, понудиће средства за санацију проблема.

- Намјена може да буде финансирање ликвидности, текућих обртних средстава, инвестиционих трошкова наравно. Оно што је такође важно то је период до четири године укључујући и период одгођеног плаћања - рекла је Драгана Вучић Стефановић, члан Управе "Комерцијалне банке" Бањалука.

Битни предуслови за добијање повољне кредитне линије јесу позитиван биланс на крају претходне године, и измирена дуговања до момента избијања пандемије, тј. до 15. марта. Износ камате разликује се од банке до банке, али оквир се креће од четири до пет и по одсто.

- Овим даном ми смо, сматрамо, да смо потписом издали гаранције у вриједности негдје око 104 милиона, укупно од ове четири банке, што није безначајно за први пут. Ради се о портфолио гаранцијама. Ми ту нећемо бирати коме ћемо као Гарантни фонд, појединачно фирмама којима ћемо гарантовати, то ће цијенити комерцијалне банке - истакао је Радивој Крчмар, директор Гарантног фонда Републике Српске.

Овај начин кредитирања, ипак предвиђа и лимите. Тако микро предузећа могу рачунати да им највећи износ кредита не смије прећи 30 хиљада марака, док је та граница 100 хиљада за мала предузећа, односно 250 хиљада марака за средња.

- Углавном ми за овај сегмент значајно смо умањили неке наше основне понуде, јер сматрамо да у овом тренутку је превасходно приоритет да се пружи подршка и омогући приступ средствима - нагласио је Бојан Лубурић, предсједник Управе "МФ банке".

На основу ранијих одлука Влада је повећала износ гаранције са 50, на 70 одсто. То јесте створило предуслове за смањење камата у банкама, што и је био циљ. Заједно са Европском банком за обнову и развој Република је у овај фонд унијела 50 милиона марака.

- Можда треба исто тако рећи да сама гарантна линија не подразумијева никаква ограничења у погледу дјелатности којима се баве предузећа и привредна друштва - каже Снежана Рудић, помоћница министра финансија Републике Српске.

Укупно се 11 банака и двије микрокредитне организације пријавило за ову врсту посла са Гарантним фондом. Очекује се да у року од седам дана уговори буду потписани и са осталим партнерима.