latinica  ћирилица
06/08/2020 |  17:04 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Завршена жетва стрних житарица

Жетва пшенице на шамачком подручју завршена је на свих 2.860 хектара, колико је и посијано, а просјечан принос је од пет до седам тона по хектару, рекао је Срни стручни сарадник за пољопривреду у општини Шамац Велибор Ђокић.
Пшеница - жетва - Фото: РТРС
Пшеница - жетваФото: РТРС

Ђокић је рекао да је завршена и жетва јечма на 400 хектара а принос је од пет до седам тона, жетва зоби на 40 хектара, са приносом од 3,5 тона по хектару, као и уљане репице, која је била засијана на око 70 хектара.

Он је истакао да су приноси варирали од пет до седам тона, у зависности од локалитета и примијењене агротехнике, наводећи да није било већих проблема током овогодишње жетве и да је обављена у континуитету.

- Откупна цијена пшенице била је од 28 до 30 фенинга по килограму. Један број пољопривредника је ускладиштио пшеницу у властите смјештајне капацитете - рекао је Ђокић и нагласио да Влада Републике Српске у овој години подстиче производњу пшенице са 300 КМ по хектару.

Ђокић је истакао да су ове године изузетно високи приноси стрних жита, доброг квалитета.

Жетвене површине на шамачком подручју ове године износе 3.400 хектара, од којих је под пшеницом 2.860 хектара, јечмом 400, тритикалама 140 и ражи 10 хектара.