latinica  ћирилица
06/08/2020 |  14:50 | Аутор: СРНА

Сарајево: Породични кластери основни извори заразе

Кризни штаб Министарства здравства Кантона Сарајево саопштио је данас да су тренутно у Сарајеву 1.342 активна случаја заразе, а највећи број новообољелих је у Новом Граду, и то 410 лица, претежно из породичних кластера.
Сарајево - Фото: РТС
СарајевоФото: РТС

Члан Кризног штаба Кантона Сарајево Аниса Бајрамовић изјавила је новинарима да, када је укинуто ванредно стање, није био ниједан обољели од вируса корона у Сарајеву, али да је већ 1. јуна регистрован новозаражени и да се свакодневно региструју нови случајеви.

- У јуну, 11 лица је у просјеку било заражено. Тај просјек у јулу је повећан на 65 лица дневно, а имамо линеарни раст обољелих тако да још није толико алармантно. Највећи број обољелих имамо у групама радно активних становника - рекла је Бајрамовићева.

Према њеним ријечима, основни извори заразе су породични кластери.

- Чак имамо ситуацију да се исти дан више чланова породице зарази. Највећи број људи се зарази на послу, и то, углавном, канцеларијски радници, а на послу током пауза многи су навели да нису држали социјалну дистанцу - навела је Бајрамовићева.

Њен колега Кемал Бегановић, одговарајући на питања новинара, истакао је да надлежни органи раде да у процес тестирања укључе и приватне лабораторије и да ће ускоро имати објављене и много реалније податке.

- Потенцијални изолаторијуми, попут Студентског центра и Зетре, имају капацитете да збрину пацијенте с лакшом клиничком сликом и нису за оне са тежом сликом. Општа болница је добро одговорила на изазове, Клинички центар Универзитета у Сарајеву обавља посао у својој дјелатности и мислим да у том смислу све функционише добро - рекао је Бегановић.