latinica  ћирилица
05/08/2020 |  11:53 ⇒ 11:54 | Аутор: Глас Српске

Умјетнине са Бардаче добијају своје мјесто

Напуштени објекат Дома младих у центру Српца у наредним мјесецима ће бити адаптиран у галерију слика чиме ће богати фундус бардачке колоније који броји више од 600 умјетничких дјела коначно бити сачуван.
Србац - Фото: Глас Српске
СрбацФото: Глас Српске

Дјела са бардачке колоније већ деценијама су смјештена у неусловној просторији Центра за културу и спорт, изложена влази и пропадању, далеко од очију јавности, а захваљујући иницијативи србачких културних радника и подршци општинске управе, овај проблем биће трајно ријешен.

Идеју о адаптацији зграде Дома младих у умјетничку галерију оживјела је библиотекарка Бранка Санчанин, која је својевремено била на челу некадашњег Народног универзитета "Угљеша Којадиновић", а данашњег Центра за културу и спорт који чува богату збирку бардачких умјетнина.

- Већ двије деценије траје непрестана борба да Србац добије галерију и још 2002. године је урађен пројекат који због различитог сплета околности никада није реализован. Коначно је дошло вријеме да се адаптира један овакав објекат који ће много значити за васпитање и образовање наше омладине, поготово што се у непосредној близини овог објекта налазе средња и основна школа - рекла је Санчанин и додала да је објекат Дома младих довољно велик да у једној поставци буде изложено више од 150 дјела, те да је у плану реконструкција постојеће бине на којој ће се моћи одржавати камерни концерти, представе и друга културна дешавања.

Начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић, са задовољством је прихватио ову идеју и додао да већ дуго добија иницијативе од србачке Просвјете и других културних установа да се пронађе адекватан простор у Српцу за галерију.

- Било је ту разних приједлога, попут адаптације зграде некадашњег Соколског дома и других локација, али мислим да овај објекат нуди идеалне услове за галерију. У више наврата се ранијих година покушавао искористити запуштени простор Дома младих за разне намјене, али није се могло пронаћи адекватно рјешење. Вјерујем да ће се сада сви сложити да је ово најбољи избор - рекао је Драгосављевић.

Он је подсјетио на то да Ликовно-еколошка колонија "Бардача-Србац" има традицију дугу 37 година и једна је од најстаријих колонија на овим просторима, због чега је заслужила да има властити објекат, који ће бити и својеврстан музеј.

Директорица Центра за културу и спорт Србац, Сања Јејинић, рекла је да је вијест о адаптацији Дома младих у ликовну галерију обрадовала све раднике ове културне установе.

- У тренутку када смо суочени са пандемијом вируса корона, због које по први пут нећемо моћи организовати бардачку колонију у планираном облику, ово је једна од најљепших вијести коју смо чули у посљедњих неколико година - навела је Јејинићева.

Ликовно-еколошка колонија "Бардача-Србац" ове године због епидемиолошке ситуације неће бити одржана на исти начин као до сада, већ ће умјетници израђивати слике на даљину. Сваки од десет академских сликара имаће обавезу да изради два до три дјела, у периоду од 24. до 31. августа, а завршна изложба биће одржана у септембру.