latinica  ћирилица
05/08/2020 |  09:15 ⇒ 09:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија и бројне земље понудиле помоћ Либану

Више земаља свијета понудиле су помоћ Либану због стравичних експлозија која се сравниле луку у Бејруту.

Предсједник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа предсједнику Либана Мишелу Ауну, у којем се, између осталог, каже:

- Примите искрено саучешће поводом катастрофалне експлозије у Бејруту, у којој је страдало много људи. Дубоко су нас потресли снимци стравичне несреће и у овим болним тренуцима ми, у Србији, дијелимо тугу са пријатељима у Либану, уз дубоко саосјећање са породицама погинулих. Наше мисли су са повређенима и, увјерен да ћете им Ви и либанска држава пружити сву помоћ и подршку, упућујем им жеље за брз опоравак.

Србија је спремна, да, ако је потребно и у оквиру својих могућности, пружи помоћ у отклањању посљедица разарања главног града Либана - наводи се у телеграму предсједника Вучића.

Иран је спреман да помогне Либану у сваком могућем смислу, поручио је ирански министар иностраних послова Мохамад Џавад Зариф, након јучерашње стравичне експлозије у близини центра Бејрута.

- Наше мисли и молитве су с великим и снажним народом Либана - написао је Зариф на свом Твитер налогу.

Он је истакао да је Иран као и увијек у потпуности спреман да пружи сву неопходну помоћ и поручио Либану да остане чврст.

Египатске пирамиде и Бурж Калифа у бојама либанске заставе
 
Послије стравичних експлозија које су јуче уздрмале Бејрут, у знак почасти бројним жртвама, египатске пирамиде и зграда Бурж Калифа синоћ су биле у бојама заставе Либана.

Египћани су тако на јединствен начин одали почаст свим жртвама које су страдале у Бејруту.

Истим поводом, бојама либанске заставе освијетљена је у Дубаију и Бурж Кхалифа, највиша зграда на свијету.

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да је његова земља спремна да пружи сву могућу подршку и помоћ Либану и Бејруту након стравичне експлозије у лучком подручју.

- Слике и видео снимци из Бејрута вечерас су шокантни - написао је Џонсон на Твитеру.

- Све моје мисли и молитве су са онима који су погођени овим страшним инцидентом. Велика Британија је спремна да пружи подршку на било који начин, укључујући британске држављане који су се ту задесили - додао британски премијер.

Француска шаље медицинску помоћ и екипе цивилне заштите у Бејрут

Француска ће послати екипе цивилне заштите и неколико тона медицинске опреме у Бејрут.

- Љекари хитне помоћи ће такође отићи у Бејрут што је прије могуће како би помогли у болницама - објавио је француски предсједник Емануел Макрон на Твитеру.

Он је додао да је Француска већ́ укључена у пружање помоћи.