latinica  ћирилица
04/08/2020 |  12:27 ⇒ 12:33 | Аутор: Глас Српске

Дјечије позориште Српске: "Мали театар под великим звијездама"

Након вишемјесечне паузе и онлајн емитовања публици већ добро познатих представа, Дјечије позориште Републике Српске у суботу ће, за своје најмлађе посјетиоце, отворити "Мали театар под великим звијездама".
Бањалука: Дјечије позориште (фото:djecijepozoristers.ba) -
Бањалука: Дјечије позориште (фото:djecijepozoristers.ba)

Прва представа на репертоару је "Црвенкапа", која ће бити изведена од 19 часова.

- Извођењем представе Црвенкапа Дјечије позориште Републике Српске на отвореном, у дворишту крај службеног улаза, наставља  свој рад, који је у марту зауставила пандемија вируса корона.

"Црвенкапа" је била и прва представа, емитована 23. марта онлајн, због чега се управо овом представом глумци уживо враћају на сцену - назначили су из Дјечијег позоришта Републике Српске.

Текст и режију за представу "Црвенкапа" радио је Живомир Јоковић, а у главним улогама играју Божана Бијелић, Жељко Миличевић, Сњежана Милидраг и Драган Бањац.

Како су навели, поштујући све препоруке и мјере које су прописали Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравство Републике Српскре, организоваће распоред сједења за најмлађе и њихове родитеље, а столице ће бити размјештене на прописаној удаљености. Дезинфекција руку је обавезна, као и ношење маски за одраслу публику.

- Након пет мјесеци умјетнички ансамбл националног театра за дјецу поново се враћа пред своју публику, како бисмо сви заједно допринијели одлучној потреби за социјалним контактом, колективној радости игре и благотворности умјетности захваљујући којој је све боље - додају из позоришта.

Посебност амбијента "Малог театра под великим звијездама" чиниће цртежи које су осликала дјеца, полазници Школе цртања и сликања "Драгаш", а према идеји свог професора Рената Ракића.

Сваког дана, осим понедјељка, биће игране представе и организоване радионице, а у Музеју позоришних лутака биће приређене пројекције цртаних филмова, у сарадњи са Синеплексом "Палас". Малишани ће имати прилику да гледају филмове попут "Петра Пана", "Авантуре под морем", и "Црвчак Цврле".

Седмични репертоар биће објављиван на "Фејсбук" и "Твитер" профилу позоришта.

У случају кише, представе ће се изводити на сцени Дјечијег позоришта, уз потребну удаљеност између гледалаца.