latinica  ћирилица
03/08/2020 |  14:05 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Из Таре извађена тона отпада (ВИДЕО)

У акцији чишћења обала и корита Таре, коју је организовао фочански Рафтинг центар "Тара-рафт", из кањона ове ријеке уклоњено је педесетак аутомобилских гума и већа количина ситног отпада.
Из Таре извађена тона отпада - Фото: СРНА
Из Таре извађена тона отпадаФото: СРНА

Из "Тара-рафта" упозоравају да је због неодговорних појединаца који у другом по величини кањону у свијету за собом остављају смеће и остали отпад, ријека Тара све више угрожена, те да ниска еколошка свијест, лоше навике и немар пријете да "Суза Европе" изгуби статус највећег европског резервоара питке воде.

Ништа боља слика није ни на Дрини, оцјењују из овог рафтинг центра.

У еколошкој акцији учествовало је седам рафтинг водича и заљубљеника у природу.

Из Таре извађена тона отпада (Фото: СРНА)

Немања Пухало, један од учесника, каже да је веома значајно пробудити еколошку свијест код људи, што су овом акцијом покушали да ураде.

- Акција чишћења је изведена са два гумена чамца од Брштановице до Рафтинг центра `Бастаси` и то је главна дионица када је у питању комерцијални рафтинг. Прикупили смо отпад који је видљив на ријеци, а углавном су то биле аутомобилске гуме - рекао је Пухало.

Са тиркизно бистром водом и очуваном флором и фауном, кањон Таре јединствен је у свијету и представља право богатство.

Из Таре извађена тона отпада (Фото: СРНА)

Да би се задржало такво стање и спријечило пропадање свјетски познатог природног блага, организатор акције Мирко Давидовић сматра да је потребна већа брига цијелог друштва.

- Према нашој процјени, успјели смо да прикупимо нешто више од 1.000 килограма крупног отпада. Нажалост, то је само трећина од онога што се налази у ријеци и да бисмо очистили ријеку у потпуности потребно је чешће понављати овакве акције. Уз аутомобилске гуме, на ријеци се налази и ситнији отпад, попут конзерви од пива, нарочито на пристаништима за чамце - рекао је Давидовић.

Он је позвао све рафтере из Фоче да се самостално организују и сличним акцијама пруже допринос очувању ријеке Таре.

Учесници су поручили да ће наставити да воде бригу о чистоћи Таре, истичући да рафтинг није само одлазак на ријеку, већ да би требао да има велики утицај на еколошку свијест и важност очувања свих љепота природе.