latinica  ћирилица
02/08/2020 |  18:32 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Пале: 24 новообољелих из Дома за старија лица

Од 27 новообољелих од вируса корона на Палама 24 је из Дома за старија лица Натура, гдје је формиран карантин и сви су стабилног здравственог стања, изјавио је командант општинског Штаба за ванредне ситуације Бошко Југовић.
Пале - Фото: илустрација
ПалеФото: илустрација

- Можемо рећи да је епидемиолошка ситуација у Натури под контролом. У складу са препорукама Института за јавно здравство Српске, паљански Штаб је постигао договор са власником Дома да сви позитивни корисници и запослени буду издвојени у карантин у овој установи да би запослени наставили бригу о корисницима - рекао је Југовић, након данашње сједнице Штаба.

Југовић је навео да је до сада у Дому на вирус корона позитивно 24 корисника и 12 запослених и њихово стање се редовно прати.

Када је ријеч о новозараженим лицима на Палама, Југовић је рекао да су данас евидентирана три нова случаја, да је осам лица опорављено, што, како је навео, није забрињавајуће и неће бити пооштравања мјера.

- На дневном нивоу имамо од три до пет нових позитивних, али исто тако опорављених лица. Укупан број заражених варира од 30 до 35 особа, али су ипак одлучили да не пооштравају мјере које се односе на рад угоститељских објеката, јер сматрамо да ћемо изоловањем лица у Дому за старија лица успјети да спријечимо ширење вируса - појаснио је Југовић.

Он је напоменуо да се тај проблем неће завршити за дан-два, већ се са њим мора научити живјети.

Југовић, који је и начелник општине Пале, апеловао је да грађани воде рачуна о себи и да се придржавају препоручених мјера.

Руководилац Регионалне канцеларије Институра за јавно здравство Републике Српске Владо Миовчић рекао је да је у овом тренутку битно спријечити о даље ширење вируса, а узрок се може утврђивати након што се добију сви резултати.

- Узето је 68 узорака за тестирање од тога 40 корисника и 28 запослених из Дома Натура и то је завршено - изјавио је Миовчић и додао да ће тестирање бити настављено.

Миовчић је подсјетио да су из Регионалног центра, одмах по сазнању да постоје симптоми код одређених корисника и запослених у Дому, наложили узимање узорака за тестирање и након тога организовали и посјету старачком дому.

Према његовим ријечима, њихов специјалиста епидемиолог и специјалиста хигијене били су на лицу мјеста, дали приједлог мјера које се морају предузети да се спријечи даље ширење унутар дома и те мјере се већ примјењују.

- Једно лице хоспитализовано је у Болницу "Србија" у Источно Сарајево, са тешком клиничком сликом, а остали позитивни корисници и особље имају лакшу клиничку слику - навео је Миовчић.

Он је истакао да сви који су са лакшом сликом и без симптома лијече у самом дому.

Директор Дома здравља са Пала Иван Шарац рекао је да стање није алармантно, иако је Дом за старија лица "увећао ову причу" али ће се брзо ставити под контролу.