latinica  ћирилица
02/08/2020 |  09:12 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Марковић: Милошевић легитимише прогон српског народа

Историчар Предраг Марковић сматра да је најављени одлазак потпредсједника Владе Хрватске из реда Самосталне демократске српске странке Бориса Милошевића у Книн на прославу "Олује" чин којим се легитимише прогон српског народа током те војно-полицијске акције.
Борис Милошевић иде у Книн - Фото: Novosti.rs
Борис Милошевић иде у КнинФото: Novosti.rs

- Замислите да Савез јеврејских општина у Немачкој присуствује прослави неке војне акције Немачке из Другог светског рата - рекао је Марковић за "Вечерње новости".

најављени потез Милошевића, историчар Љубодраг Димић назвао је актом самопорицања и самопоништавања којим би се потврдило да идентитет Срба у Хрватској више не постоји.

- Овим позивом је натеран да се стиди свог имена и презимена, своје вере, свог националног опредељења и односа према држави коју је некада стварао и коју је бранио. Онда је то крај приче о Србима у Хрватској - рекао је Димић.

Према подацима "Веритаса", током хрватске војно-полицијске акције "Олуја", која је почела 4. августа, из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Овај догађај, који назива својом "највећом побједом", Хрватска ће прославити 5. августа у Книну.

Повезане вијести:

Срамотно - Србин на обиљежавању "Олује" у Книну (ВИДЕО)