latinica  ћирилица
02/08/2020 |  08:29 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Кесић: САД и ЕУ да прихвате да политика немијењања граница не опстаје

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић сматра да отварање тајних архива бившег предсједника САД Била Клинтона у којима се помиње опција мирног одвајања Републике Српске од БиХ и дијељење Космета на зоне показује да долази до момента када ће и САД и ЕУ морати да прихвате да њихова политика немијењања граница не може да опстане.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

- Ни раније, а ни сада нису могли да их гарантују. ЕУ и САД су увијек истицале питање српског национализма, док су својим приступом све друге национализме јачали. То је била кочница за експерименте какви су БиХ и покушај стварања независног Косова - рекао је Кесић за "Вечерње новости".

Према његовим ријечима, успјеха неће бити, ако се не напусти идеја јаких централних држава, а једина шанса је високи ниво децентрализације.

Када је ријеч о Космету, Кесић је указао да је заједничком акцијом дијелова претходних администрација САД и званичника ЕУ одлучено да се саботирају преговори о Косову и Метохији, јер се игра на све или ништа у случају Доналда Трампа.

- Албанци новим потезима дјелују као да их је неко из Вашингтона савјетовао да одуговлаче у нади да би их /потенцијални кандидат Демократске странке за председника САД/ Џозеф Бајден ојачао и дао нову понуду. Све је то у контексту америчких избора - рекао је Кесић.

Кесић је нагласио да се Трампова администрација именовањем Ричарда Гренела за специјалног представника за дијалог Београда и Приштине поново укључила на дешавања на Балкану, јер Гренел ужива повјерење Трампа чиме стиче и ауторитет, али је у сукобу са Берлином и /њемачким канцеларом/ Ангелом Меркел још од када је био амбасадор САД у Берлину.

- То најављује да САД не рачунају превише на ЕУ, али ни на Приштину. Гренел је стекао повјерење српског предсједника Александра Вучића, јер се увјерио да је он искрено за компромис - додао је Кесић.