latinica  ћирилица
01/08/2020 |  15:30 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Награда "Шушњар" уручена бањалучком писцу Стеви Грабовцу (ВИДЕО)

Награда "Шушњар" уручена је данас у Оштрој Луци писцу из Бањалуке Стеви Грабовцу за роман "Мулат албино комарац", у издању издавачке куће Имприматур Бањалука.
Стево Грабовац - Фото: СРНА
Стево ГрабовацФото: СРНА

Грабовац је захвалио за додијељену награду јер са собом носи одређену традицију и представља подстицај за једног писца.

- То је значајна награда некоме ко је на почетку озбиљније књижевне каријере, јер ово што сам до сада радио може се сматрати аматерским послом и писањем само за себе. Сада ово већ сматрам озбиљнијом каријером - рекао је Грабовац.

Предсједник жирија овогодишњих књижевних сусрета "Шушњар" Нина Говедар са Филолошког факултета из Бањалуке изјавила је да Грабовац говори о нечему веома личном и аутентичном, а читалац се у томе веома лако препозна, украденом дјетињству и безнађу у будућност за коју није сигуран да ли је има.

Жири је одлучио да награда "Слово Подгрмеча" ове године припадне књижевнику из Билеће Шћепану Алексићу за роман "Чекајући жуту војску" коју је објавио Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

- Писац романа тематизује локални хронотом, те свједочи о страдању као једном о најпостојанијих елемената српске историје - наводи се у одлуци жирија.

Алексић из објективних разлога није био у могућности да присуствује данашњој свечаности.

Свечаност уручивања награда у оквиру међународних Књижевних сусрета "Шушњар 2020" у Оштрој Луци организовао је начелник општине Драган Станар који је подсјетио да се књижевне награде "Шушњар" и "Слово Подгрмеча" додјељују у оквиру обиљежавања сјећања на 5.500 убијених Срба, Рома и Јевреја у Другом свјетском рату 2. августа 1941. године, у селу Крухари у општини Сански Мост.

- Ови сусрети су јединствен поетски помен у знак сјећања на 5.500 жртава усташког злочина Срба и Јевреја, те представља најдостојанственији начин сјећања на жртве које су на свиреп начин уморене само зато што су припадале другом народу - рекао је Станар.

Он је додао да је ове године, због ситуације са епидемијом вируса корона, општински Кризни штаб донио закључак којим ће све планиране манифестације бити одржане без јавних окупљања.

Организатор Међународних књижевних сусрета "Шушњар" је општина Оштра Лука.

Илинданске свечаности поводом Дана и славе општине Оштра Лука настављају се сутра литургијом у Цркви Светог Петра и Павла у Санском Мосту, парастосом на гробљу Шушњар, полагањем вијенаца жртвама усташког терора на спомен-обиљежјима "Милин бирт" и "Клаоница", полагањем цвијећа у Спомен-соби у Оштрој Луци и освештањем славског колача и кољива у Храму Христа Спаситеља у Оштрој Луци.