latinica  ћирилица
01/08/2020 |  12:15 ⇒ 12:29 | Аутор: Агенције

У трци за Златног лава 20 остварења

У главној такмичарској селекцији једног од најгламурознијих свјетских филмских фестивала, венецијанске Мостре, која се одржава од 2. до 12. септембра, за награду Златни лав у конкуренцији је 20 остварења.
"Златни лав" - Фото: илустрација
"Златни лав"Фото: илустрација

У трку за престижно признање ушли су велики руски синеаста Андреј Кончаловски, који ће послије остварења "Бијеле ноћи поштара Алексеја Трјаницина", "Рај" и "Гријех", са којима је у Венецији освајао награде, покушати да очара жири и новим филмом "Драги другови". У овој селекцији су и драма "Синови сунца" иранског оскаровца Мађида Мађидија, "Неће више бити снијега" пољске редитељке Малгорзате Шумовске, "Нови орден" мексичког редитеља Мишела Франка, "Лејла и Хаифа" Амоса Гитаија, једног од водећих израелских редитеља.

Као потенцијални добитници Златног лава помињу се и филмови "Жена шпијуна" Кијошија Куросаве, канадска драма "Дијелови жене" мађарског редитеља Корнела Мундруца, "The Disciple" индијског редитеља Чаитанија Тамханеа (са филмом "Суд" 2014. био је побједник Фестивала ауторског филма у Србији). На Мостри ће бити приказани и филмови "Између умирања" Хилала Бајдарова, "Љубавници" редитељке Никол Гарсија, "Свијет који ће доћи" Моне Фастволд...

Најављен је рекордни број италијанских филмова, али не мање квалитетних, који ће због мањег обима фестивала и тешких услова у којима се организује бити приказани у главној селекцији. На овој листи су "Ноктурно" Ђанфранка Росија, "Сестре Макалусо" Еме Данте, "Мис Маркс" Сузане Никјарели и "Наш Бог" Клаудија Ноцеа.

Жирију 77. Мостре предсједава холивудска звјезда, глумица Кејт Бланшет, (награђена у Венецији Волпи пехаром за најбољу глумицу 2007).