X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
31/07/2020 |  20:28 | Извор: СРНА

Од 75 само 21 институција добила чисто позитивно мишљење

Канцеларија за ревизију институција БиХ завршила је извјештаје о финансијским ревизијама 75 институције БиХ за 2019. годину од којих је само 21 добила чисто позитивно мишљење.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Из Канцеларије је саопштено да је 44 институција добило позитивно мишљење са скретањем пажње, девет мишљење са резервом, док су се за једну институцију ревизори уздржали од давања мишљења због ограничености обима ревизије.

Свих девет институција добило је мишљење с резервом на усклађеност са законима и прописима, а једна институција и на финансијске извјештаје и на усклађеност.

Канцеларија се у једном случају суздржала од давања мишљења усљед ограничености обима ревизије.

- Укупно извршење буџета ревидираних институција за 2019. годину износило је 861.028.800 КМ - саопштено је из Канцеларије.

Кроз процес финансијске ревизије за 2019. годину, институцијама БиХ дате су укупно 483 препоруке.

- Иако је новонастала ситуација пред Канцеларију, с обзиром на природу посла који обавља, поставила знатне изазове, отежане околности нису угрозиле континуитет њеног пословања, па је план ревизија за 2019. годину у потпуности и без кашњења испуњен - наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије наводе да процес ревизије ни у једном тренутку није престао, јер је рад благовремено, у свим сегментима у којима је то било могуће, уз придржавање прописаних епидемиолошких мјера, организован онлајн, уз свакодневно кориштење видео и телекомуникацијских канала.

- Особље Канцеларије је новонасталим радним околностима приступило одговорно, уз максимални ангажман и посвећеност, како би се планиране активности без одгађања и изузетка завршиле, не доводећи у питање квалитет обављених ревизија нити њихову усклађеност са примјенљивим међународним стандардима - навели су из Канцеларије .

Канцеларија наставља да реализује годишњи план ревизије, па је тако тренутно у току ревизија извјештаја о извршењу буџета институција БиХ за 2019., израда годишњег ревизорског извјештаја о главним налазима и препорукама за 2019., четири ревизије учинка, те паралелно с тим и више предстудијских ревизионих истраживања.