latinica  ћирилица
29/07/2020 |  14:08 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

Додик: Независност Српске није погубна прича

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да није погубна прича настојање Републике Српске да буде независна, већ је погубна прича посланика СДС-а Небојше Вукановића да је српска политика од 1991. до 1995. године била сулуда.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Шта је по вама исправна прича? Да клекнемо? Да легнемо? Да кажемо ево изволите, извините... Ово је први пут да неко од Срба овдје /у Народној скупштини Републике Српске/ каже да је политика која је вођена од 1991. године за слободу српског народа и стварање Републике Српске сулуда политика - рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине.

Он је нагласио да се не може прећутати Вукановићева осуда политичке борбе српског народа деведесетих година за слободу и статус као сулуде политике.

- Рекли сте да је сулуда политика наших претходника довела до масовног страдања народа, а та сулуда политка је тремин који употребљавају непријатељи српског народа веома често тражећи у томе разлог да смо ми неки људи ненормалног поријекла који су склони само да чине злочине и ви сте прихватили ту врсту приче - истакао је Додик.

Он је указао да су представници српског народа у вријеме грађанског рата у БиХ жртвовали лични и породични комодитет да се боре за идеју слободе српског народа, као и 30.000 оних који су дали живот за слободу Српске.

Додик је нагласио да се од Вукановића не може чути ништа ново до опште галаме коју већ дуже вријеме у Српској прави, представљајући себе као јединог исправног, те да је он популиста у чијем је говору набацано све и свашта што вријеђа достојанство српског народа.

Он је поручио Вукановићу да онда када побиједи на изборима може да говори у име већине, а не да сада галами у име мањине, чиме малтретира и оне чији је формални припадник, а који се често жале на његово понашање.

Додик је упитао чланове СДС-а како могу да прихвате Вукановићеве политичке ставове да је сулуда политика коју је ова странка водила од 1991. до 1995. године.

- СДС треба да се врати одговорној националној и народној политици, а не да буде издајничка у причи коју у име њих говори овај народни посланик - рекао је Додик.

Он је поновио да Република Српска никада није одустала од идеје да буде независна, посебно због скрнављења својих права по изворном Дејтонском споразуму, те да Српска не може да види будућност у БиХ ако се не поштује слово овог споразума и Устава.

- Кажете да је погубна прича о независности, ја мислим да је то једини начин на који Српска и српски народ може овдје да се одржи. Могу да разумијем да сте против тога, али не да сматрате то погубним - рекао је Додик.

Он је поручио Вукановићу да му никада неће дозволити да подмеће, лаже и клевеће српски народ и да клевеће политику која је створила Републику Српску, да поштује његово право на мишљење, али да нема право да вријеђа.

- Ви сте залутала политичка фигура која наноси штету српском народу до мјере омаловажавања његовог идентитета и права на слободу... Не говориш ово случајно, већ намјерно да се допаднеш овима из ФБиХ, али вјерујем да то није прича СДС-а у којем има часних и поштених људи који одбацују овакве квалификације - истакао је Додик.

Он је нагласио да Народна скупштина треба да се огради од Вукановићеве тврдње да је ријеч о сулудој политици националне борбе, да је српски народ тек један дио народа у БиХ.

- По том принципу онда нећемо имати ни језик, ни писмо, ни Цркву, ништа - рекао је Додик и дода да треба одбацити Вукановићеву тезу да је погубна прича о независности.

Он је додао да се не може прећутати ни Вукановићево сугерисање да се питање Косова рјешава мимо Републике Српске, јер Косово није посебан проблем и Срби не треба да ћуте када је ријеч о питању његовог статуса.

- Не може да буде питање Косова као дио интегралне територијалне цјеловитости Србије питање за саму Србију, већ за све Србе и за Народну скупштину која овдје представља Републику Српску - закључио је Додик.