latinica  ћирилица
29/07/2020 |  13:30 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Жунић: Увијек морамо штитити надлежности Српске

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је данас у Народној скупштини да када год се прегласа српски члан Предсједништва БиХ, прегласава се Република Српска, те да је у том погледу увијек потребно у парламенту заштитити витални републички национални интерес.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

- Када год се ускраћују уставна права Српске, покушавају одузети надлежности и пренијети на ниво БиХ, треба сазвати посебну сједницу и ставити ван снаге спорне одлуке институција БиХ у погледу Републике. Тиме штитимо Српску, наша и њена права и у том смислу треба консензусом да одбацимо спорне одлуке које су на дневном реду ове сједнице - рекао је Жунић током посланичке расправе у Народној скупштини о спорним одлукама Предсједништва БиХ, које су без консензуса усвојене на 14. редовној сједници одржаној 22. јула, а које је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик прогласио веома штетним по виталне интересе Републике Српске.

Он је рекао да ће на данашњој сједници бити предложени закључци да Српска јесте за сарадњу са САД у погледу безбједности, као и за међународна тестирања ученика, али не на начин да се скрнави Српска и отимају њене Уставом дате надлежности.

- Ништа у БиХ не смије бити донесено без консензуса. Овдје гласамо о преносу надлежности и треба да као представници српског народа гласамо консензусом увијек када се то покуша. Нико не може да прегласа Српску без обзира и ако се не слажемо о неким питањима. Ако не будемо јединствени, нашим противницима биће лакше - поручио је Жунић.

Он је нагласио да Министарство безбједности у Савјету министара не може преузимати надлежности МУП-а Српске, нити се могу одузимати надлежности Српске на плану образовања.