latinica  ћирилица
29/07/2020 |  13:16 | Аутор: СРНА

Додик: Српска не смије одустати од идеје да брани своја права

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Република Српска не смије одустати од идеје да брани своја права.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Права која је Република Српска добила изворним Дејтонским споразумом оквир је у којем може да егзистира и да се упражњавају наша слобода и права. Дејтонски споразум је скрнављен на неколико важних тачака у атмосфери и околностима које су биле такве какве јесу - рекао је Додик током сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Он је навео да је плејада достојних људи из различитих политичких партија СДС-а, СНСД-а, Српске радикалне странке и других који су се борили раније и показали способност да отколоне неке опасности, а многе ствари које су тада наметане су одбачене, а неке су прошле.

- Наша политика сада треба да буде поштовање слова Дејтонског споразума и да је то оквир у којем ми можемо да видимо своју будућност у БиХ и да не можемо да видимо будућност у БиХ ако се не поштује слово Дејтонског споразума и Устав БиХ - истакао је Додик.

Он је рекао да је крајње неприхватљива тврдња посланика у клубу СДС-а Небојше Вукановића да је била сулуда српска политика која је од 1991. године вођена за слободу српског народа у протеклом рату.

- Мислим да је независност Републике Српске једини начин да се Српска и српски народ одрже на овим просторима - закључио је Додик.

У Бањалуци је у току сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће се посланици изјаснити о изјавама члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика о проглашењу одлука Предсједништва БиХ, усвојених без консензуса на сједници 22. јула, веома штетним по виталне интересе Српске.