latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:51 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Одлука о захтјеву Клуба Бошњака у наредних 30 дана

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске утврдило је да је прихватљив захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Српске за утврђивање постојања повреде виталног националног интереса Бошњака у вези са одредбом члана 17. Закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању.
Уставни суд Републике Српске - Фото: РТРС
Уставни суд Републике СрпскеФото: РТРС

Из Уставног суда Српске је саопштено да ће Вијеће мериторну одлуку о овом захтјеву донијети у Уставом одређеном року у наредних 30 дана.

- Одлучујући о прихватљивости захтјева, Вијеће је утврдило да је у конкретном случају предметни захтјев прихватљив с обзиром да је спроведена процедура за законе који се односе на витални национални интерес сагласно амандману 82 на Устав Републике Српске, којим је допуњен члан 70. Устава, као и да су испуњене остале процесне претпоставке за мериторно одлучивање о захтјеву - појашњава се у саопштењу.

Из Уставног суда Српске подсјећају да је Закон о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању Народна скупштина Републике Српске изгласала на сједници 18. јуна.

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске покренуо је поступак заштите виталног националног интереса бошњачког народа на измјене и допуне Закона о средњем образовању и васпитању у Републици Српској.

За тај клуб је спорна "Светосавска награда" за наставнике, која се у Републици Српској додјељује за изузетне резултате и залагање у раду на развијању ученичких знања, способности и талената.

Клуб Бошњака је предложио да се промијени назив ове награде у најбољи наставник или томе слично.