latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:44 | Аутор: РТРС

"Недопустив пренос надлежности у области образовања"

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић је у обраћању посланицима рекла да су спорне одлуке Предсједништва у области образовања представљају покушај преноса надлежности, што је недопустиво.
Учионица - Фото: РТРС
УчионицаФото: РТРС

Она је истакла да су провјере достигнућа ђака у Српској с циљем вредновања квалитета искључива надлежност Педагошког завода и да АПОСО нема надлежност дјеловања у Српској без сарадње са тим заводом и ресорним министарством.

Тривићева је рекла да је БиХ први пут у ПИСА тестирању БиХ учествовала прије двије године, а резултати носу дали показатеље успјешности ни оцјену појединих образовних система већ су приказани сумарно.

- Због тога не могу служити образовном систему Српске као оцјена успјешности, нити основ за креирање развоја у области васпитања и образовања. Зато Српска треба да учествује самостално у тестирању као независан образовни субјекат већ од 2024. године - рекла је Тривићева.

Она је нагласила да Српској треба бити омогућено да када је ријеч о ПИСА истраживањима има своје националне координаторе за тестирање, што није урађено, као што су одвојене резултате током ПИСА тестирања имале и неке друге земље.

Тривићева је додала да је Влада донијела и закључак о начину учестовања Српске у ПИСА тестирању за идућу годину, те да то у школама спроведе Министарство просвјете и културе, да образовни систем Српске буде видљив на листи међународних тестирања, да се о томе постигне договор, али то није прихватило Предсједништво прегласавајући српског члна Предсједништва.

- Подржавамо међународно призната тестирања у области образовања али уз учешће Српске као самосталног образовног система - поновила је Тривићева.

И када је ријеч о ПИРЛС истраживањима, Влада Српске је раније донијела закључак да се обезбиједи учешће Српске у овом међународном пројекту у складу са уставним надлежностима Српске у области образовања, те је задужила ресорно министарство да је о томе информише.

Педагошки завод наводи се у образложењу спорне одлуке Предсједништва, раније изјаснио да се студија ПИРЛС односи на образовне системе и да је образовни систем Српске самосталан.

- И да је у вези с овим истраживањем спорно питање `националног координатора` без сагласности Министарства просвјете и културе - наводи се у образложењу и упозорава на друге недостатке Споразума, као и проблем тога што АПОСО није контактирала надлежне у Српској чиме је занемарила питање надлежности.

Педагошки завод је, наводи се у том образложењу, предложио да Српска у ПИРЛС истраживању учествује као самосталан образовни систем 2021, а све да би могла да се пореди са другим системима и од чега би једино имала користи.