latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:12 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Дипломе за обучене припаднике Жандармерије

У Центру за обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске у Залужанима уручена су увјерења другој групи полазника обуке за полицијске службенике Жадармерије МУП-а.
Додјела диплома - Фото: РТРС
Додјела дипломаФото: РТРС

Начелник Управе полиције Далибор Иванић рекао је да је обуку до сада прошло 80 припадника Жандармерије.

- Циљ нам је да ову обуку прођу сви припадници Жандармерије, како би имали јединствену тактику поступања у различитим безбједносним ситуацијама и да би били оспособљени за здружено дјеловање више јединица Жандармерије када се ангажују на извршењу заједничког полцијског задатка, али и за садејство са припадницима Специјалне антитерористичке јединице - рекао је Иванић новинарима у Залужанима.

Иванић је нагласио да је обука, која је реализована у Центру за обуку, трајала три мјесеца и имала три сегмента - ватрену, тактичку и физичку обуку.

Он је подсјетио да је Жандармерија настала трансформацијом Јединице за подршку у септембру прошле године са циљем бржег и адекватнијег реаговања на евентуалне безбједносне изазове, који би били испред Републике Српске.

- Ове једнице се свакодневно ангажују у Републици Српској, а већ дужи период су ангажовани на источном дијелу Републике као испомоћ Граничној полицији БиХ у сузбијању илегалних миграција - поручио је Иванић.

Према његовим ријечима, ове јединице карактерише мобилност и оперативност на подручју цијеле Републике Српске, као и њихова опремљеност и обученост.

Иванић је напоменуо да је Жандармерија у свом саставу има и службене коње, те службене псе.

Начелник Управе полиције је рекао да је тренутно у МУП-у у току интерни оглас за попуну 97 упражњених радних мјеста за припаднике Жендармерије, гдје ће након селекције бити изабрани најбољи кандидати.