latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:07 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Додик: Штетан Меморандум о употреби путничких информација (ВИДЕО)

Српски члан Предсједнштва БиХ Милорад Додик сматра да је одлука о одобравању и закључивању Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности у Савјету министара и Министарства унутрашње безбједности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација веома штетна по интересе Републике Српске и није у складу са Уставом БиХ.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Овај меморандум искључује било какву могућност да по овим питањима буде ангажована полиција Републике Српске и друге агенције на простору Републике Српске и то је кључни разлог зашто сам сматрао да не треба дозволити да овај Меморандум добије подршку - истакао је Додик обраћајући се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Додик је рекао да Меморандум садржи низ материјалних повреда и да нису уважена мишљења Владе, институција Републике Српске нити представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

- Неколико пута смо разматрали ово питање, чак је и Предсједништво БиХ сматрајући да није све у складу са постојећом уставно-правном структуром неколико пута враћало овај документ на дораду, тражећи од надлежних институција из БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и кантона да доставе своја мишљења о томе - подсјетио је Додик.

Он је рекао да то никада није до краја спроведено, као ни овај пут када нису достављена на тражење Предсједништва БиХ мишљења надлежних институција, "него су покушали збрзати у настојању да се управо произведе ова ситуација".

- Вјерујем да ово нема никакве везе са суштином одлучивања на нивоу БиХ, него има везе са политичким препуцавањем што је подразумијевало да се наводно супротставимо САД у погледу неприхватања оваквог меморандума - нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да Република Српска нема ниједан разлог и потребе да се двоуми у вези са тим, истичући да оно што је мимо Устава и мимо интереса и надлежности институција Републике Српске не може да буде прихваћено "таман на другој страни биле САД и све друге земље заједно".

- У овом погледу тражим подршку Народне скупштине да одбаци ову одлуку о одобравању Меморандума јер сматрам да она није у складу са Уставом, не обезбјеђује адекватно мјесто институција Републике Српске у спровођењу закона и овог Меморандума - истакао је Додик.

Он је рекао да је Меморандум неспроводив на нивоу БиХ, имајући у виду да Министарство безбједности нема никаквих формалних разлога нити овлаштења да спроводи овакав споразум и да је одговорност дислоцирана из неких других полицијских агенција које раде на овим питањима.

- Само примитиван приступ би ишао из ФБиХ да се то објашњава како је Република Српска против борбе против тероризма и организованог криминала јер то није тачно - нагласио је Додик.

Додик је рекао да је на сва три питања за која је тражио подршку Народне скупштине Републике Српске угрожен интерес Републике Српске, имајући у виду да се задире у уставно-правни поредак и покушава дислоцирати одговорност везано за поједина питања.

Комплетно обраћање српског члана Предсједништва погледајте на нашем Јутјуб каналу.

Повезане вијести:

Додик: Српска има најјаснију политику о мигрантима - депортовати их