latinica  ћирилица
29/07/2020 |  10:47 ⇒ 15:31 | Аутор: РТРС

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске

У Бањалуци се одржава 15. посебна сједница Народне скупштине. У току је гласање.

Клубови посланика СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Демоса, НДП-а, Уједињене Српске, СПС-а и посланичке групе Независни посланици у Народној скупштини Републике Српске су у вези са изјашњењем о изјавама члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика о проглашењу Одлука Предсједништва БиХ, усвојених без консензуса на 14. редовној сједници одржаној 22. јула ове године, веома штетним по виталне интересе Српске предложили више закључака.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је данас у Народној скупштини да када год се прегласа српски члан Предсједништва БиХ, прегласава се Република Српска, те да је у том погледу увијек потребно у парламенту заштитити витални републички национални интерес.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је на посебној сједници парламента да МУП подржава све иницијативе које доприносе борби против тероризма и организованог криминала, али да меморандум који је одобрило Предсједништво БиХ о сарадњи са САД у вези са употребом путничких информација не штити основна људска права грађана БиХ нити прати уставну структуру у БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је надлежност у области образовања искључиво на Републици Српској.

Додик сматра да је одлука о одобравању и закључивању Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности у Савјету министара и Министарства унутрашње безбједности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација веома штетна по интересе Републике Српске и није у складу са Уставом БиХ.

Додик је изјавио је да је поносан што Република Српска има најјаснију политику о мигрантима чији је кључни став да се мигранти без оклијавања депортују у земље из којих долазе.

------------------

Посланици ће се, на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, изјашњавати о три одлуке, које су у Предсједништву усвојене прегласавањем. Ријеч је о Одлуци о одобравању Споразума о учешћу БиХ у Програму за међународно оцјењивање ученика ПИСА 2021. и Одлуци о одобравању закључивања Уговора о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС 2021.

Заштита виталног интереса односи се и на изјаву о проглашењу Одлуке о одобравању закључивања Меморандума између Министарства безбједности БиХ и америчког Министарства унутрашње безбједности о сарадњи.

Пренос на нашем програму и порталу.

Повезане вијести:

Посебна сједница НСРС - кључно јединство оба блока (ВИДЕО)