latinica  ћирилица
29/07/2020 |  10:03 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Дачић: Ако буде споразума, одговор ће бити у складу са националним интересима

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић вјерује да ће, уколико српској страни у Бриселу буде представљен нацрт "свеобухватног споразума" који подразумијева признање самопроглашеног Косова, предсједник Србије Александар Вучић упознати јавност о његовом садржају и да ће одговор бити у складу са српским националним интересима.
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović)

Дачић је навео да би евентуално представљање нацрта "свеобухватног споразума", за који медији тврде да постоји у овој фази дијалога, било изненађење за српску страну јер није ни најављено да ће се десити.

Према његовим ријечима, Београд ће у наставку дијалога уцјењивати они фактори који желе да се све врати на старо стање.

- Уцјењиваће нас уласком у ЕУ. Они говоре о томе да правно обавезујући споразум мора да уследи прије нашег пута ка чланству у ЕУ. Организација демонстрација је Вучићу показатељ "ако не слушаш, можемо да те срушимо на улици" - рекао је Дачић за РТС.

Он је оцијенио да, очигледно, постоји неколико линија и токова да се оствари утицај на ток дијалога Београда и Приштине.

- Постоји резолуција УН која тај дијалог пребацује у Брисел, али кад подвучемо црту, тај споразум кад буде - мора да добије верификацију у Савету безбједности, силе морају дати мишљење - истакао је Дачић и додао да мисли да не постоји координација ЕУ и САД по питању дијалога.

Дачић је нагласио да су изјаве званичника из Приштине крајње "безобразне и дрске", а да међународна заједница уопште не реагује на то.